Zamrzavanje funkcija je jeftina demagogija

Info

Izvor: B92

Sreda, 10.12.2003.

18:39

Default images

Predsednik Socijaldemokratije Vuk Obradović pozvao je ministra odbrane SCG Borisa Tadića da svoja ovlašćenja prenese na zamenika ministra, jer "postoji objektivna mogućnost da zloupotrebi funkciju u predizbornoj kampanji". Tadić nije jedini visoki državni ili republički funkcioner koji je istovremeno i nosilac izborne liste. Na tom spisku su još i ministar SCG za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić, potpredsednici Vlade Srbije Nebojša Čović, Jožef Kasa i Miodrag Isakov, republički ministri za rad i zapošljavanje, ministri policije i pravde Dragan Milovanović, Dušan Mihajlović i Vladan Batić.

- U čitavom demokratskom svetu je tako, kandidati za poslanike istovremeno se nalaze na visokim položajima. Ne vidim zašto bi kod nas bilo drugačije - smatra Vladan Batić, nosilac izborne liste "Samostalna Srbija - Vladan Batić".

- Ni Jožef Kasa, jedan od trojice nosilaca liste "Zajedno za toleranciju", ne misli da je ideja čelnika SD-a dobra, jer bi, prema njegovim rečima, u tom slučaju "državna zajednica i Srbija ostale bez Vlada, pa bi Obradović sam mogao da vlada".

Rasim Ljajić, Kasin koalicioni kolega, naprotiv, smatra da je zamrzavanje funkcija dok traje predizborna kampanja načelno dobar predlog, ali da bi u praksi mogao da izgleda demagoški.

- Te dve funkcije se prepliću i to je nemoguće izbeći. Tokom kampanje, građani me često pitaju o stvarima koje su u nadležnosti mene kao ministra, a ne kao nosioca izborne liste. Dakle, mogao bih čak i da prenesem ovlašćenja na svog zamenika, ali bi to opet izgledalo kao jeftina demagogija.

Kao primer pokušaja da se državni posao odvoji od stranačkog, Ljajić navodi da je dodeljivanje godišnje nagrade za toleranciju, prvobitno planirano za 10. decembar, odloženo za januar upravo da se to ne bi shvatilo kao deo nečije predizborne kampanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: