Pljušte obećanja

Što se više bliži 28. decembar, dan vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, to učesnici u izbornoj trci potencijalnim biračima daju sve veća i primamljivija obećanja.

Info

Izvor: Politika

Utorak, 09.12.2003.

00:56

Default images

Predstavnici partija i koalicija koji će se naći na izbornoj listi istovremeno izražavaju nepoverenje u rezultate istraživanja javnog mnjenja i sami prognoziraju rezultate izbora.

DSS smatra da su građani veoma zainteresovani za izbore: Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dragan Maršićanin izjavio je da su građani veoma zainteresovani za vanredne parlamentarne izbore jer žele da prestanu da budu taoci neodgovornih političara i ocenio da će DSS osvojiti najveći broj mandata.

Maršićanin, koji je i šef izbornog štaba DSS-a, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da je ova kampanja samo naizgled čistija od prethodnih predsedničkih jer, kako je kazao, "nikada se bezočnije nisu lagali građani Srbije – pravo utrkivanje u davanju lažnih obećanja".

Predsednik NDS-a dr Slobodan Vuksanović juče je u Aleksincu, u okviru kampanje "Reč reč je reč" poslaničke liste DSS – dr Vojislav Koštunica, rekao da se sve napredne države razvijaju na direktnim investicijama, a ne na donacijama i kreditima.

Osnovni uslov za domaće i strane investicije jesu pravna država, nezavisno sudstvo i nezavisni mediji, rekao je Vuksanović.

G17 plus predstavio program Sindikatu "Nezavisnost": Potpredsednik G17 plus Mlađan Dinkić obećao je juče da će ta partija, ukoliko Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" podrže njen program, ući u novu vladu samo ako svi politički akteri prihvate socijalni dogovor postignut sa tom sindikalnom centralom.

Srbiji je, prema njegovim rečima, potrebna nova ekonomska politika, kroz snižavanje poreza, smanjenje rizika ulaganja, stimulisanje otvaranja novih radnih mesta, zanemarenih grana, regiona i posebno poljoprivrede, podsticanje stambene izgradnje i reformisanje državne uprave.

Predsednik te stranke Miroljub Labus je ocenio da se naša zemlja od novembra prošle godine nalazi u recesiji, izazvanoj nestabilnom političkom situacijom, kao i da je sadašnji model privatizacije, "čiji je cilj da se proda sve živo", pogoršao stanje u poslednje tri godine.

SRS ubeđen u pobedu: Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je juče u Inđiji da je sve više ubeđen u pobedu svoje stranke na predstojećim parlamentarnim izborima i da SRS ne treba koalicija ni sa kim. "I pored toga što su se svi udružili protiv SRS-a, čak i novinari, očekujem pobedu i da razrušenu zemlju podignemo iz pepela", rekao je Nikolić.

On je istakao da oni koji su se obogatili radom mogu "mirno da spavaju", a da oni koji su to učinili na kriminalan način treba odmah da beže iz zemlje.

Otpor za rešenje problema manjina i izbeglica: Stranka Otpor zalagaće se u parlamentu za rešenje problema manjina, izbeglica i raseljenih i za punu integraciju u traženju političkih i ekonomskih rešenja za tu najugroženiju kategoriju stanovništva, izjavio je juče Nenad Đurđević, kandidat Otpora na predstojeći izborima. "Kad Otpor uđe u parlament, a sigurno će ući, založićemo se za izmenu izbornog zakonodavstva i promenu cenzusa od pet odsto, kako bi i manjine mogle da uđu u Skupštinu, kao i za novi zakon o manjinama", rekao je Đurđević.

Koalicija Za narodno jedinstvo očekuje između 45 i 50 poslanika: Jedan od nosilaca izborne liste Za narodno jedinstvo Borislav Pelević izrazio je juče očekivanje da će ta lista osvojiti između 45 i 50 poslanika u budućoj Skupštini Srbije.

On je, na konferenciji za novinare, izrazio sumnju u verodostojnost rezultata agencija za istraživanje javnog mnjenja prema kojima ta izborna lista ima podršku oko šest odsto građana Srbije.

SPO i NS za oporavak privrede: Lideri Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije Vuk Drašković i Velimir Ilić juče su u Negotinu podržali program oporavka rudnika u Boru i Majdanpeku, kao i nacionalnu strategiju odbrane Kosova i Metohije.

Socijalistička narodna stranka i Narodni blok o kreditima: Dr Branislav Ivković i general Nebojša Pavković, predsednici SNS i NB, juče su u opštini Kula obećali da će se založiti za davanje dugoročnih kredita poljoprivrednim proizvođačima, uz niske kamate i vraćanje kredita u poljoprivrednim proizvodima. Kako se navodi u saopštenju za javnost SNS-a, meštani su posebno podržali inicijativu da država uvede poreske olakšice za porodice sa dvoje i više dece.

Laburistička partija Srbije zgrožena: U jučerašnjem saopštenju za javnost Laburistička partija je navela da je zgrožena načinom na koji pojedinci sprovode političku kampanju u Jagodini i optužila potpredsednika SSJ Dragana Markovića Palmu za verbalni napad na predsednika Opštinskog odbora LPS-a u Jagodini Vladimira Kepića i potpredsednika Slobodana Radojevića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: