Izvor: B92

Koliko se cene razlikuju u Srbiji u odnosu na Evropu, možda je i veće iznenađenje u odnosu na cene skijanja na Kopaoniku.

Svetski poznata skijališta, koja su omiljeno mesto mnogih svetskih zvezda, nisu mnogo skuplja od Kopaonika.

Za odrasle, cena šestodnevnog ski-pasa je od 20.750 do 22.500 dinara, dok jednodnevne ski-karte koštaju između 4.620 do 5.370 dinara.

Za decu karta košta od 13.630 pa do 15.130 dinara za šest dana.

Kopaonik zvanično ima 50 kilometara staza, koje opslužuje sistem od 24 žičare ukupnog kapciteta 30.000 skijaša na čas, što ga svrstava u red najvećih ski-centara u ovom delu Evrope. Centar raspolaže sa 1 šestosedom, 7 četvoroseda (4 isklopiva – 6.600 skijaša na čas i 3 obična – 4.200 skijaša na čas), 3 dvosedešnice, 3 ski-lifta tipa sidro, 8 ski-liftova tipa tanjir i 3 vezna ski-lifta. Od staza raspolaže sa 15 lakih, 10 srednjih i 7 teških staza.

A evo kako izgledaju cene u nekim od najpoznatijih evropskih skijališta.

Kurševel, Francuska

U najvećoj skijaškoj oblasti na svetu Tri doline, Kurševel i njegovih šest međusobno povezanih sela čine blistavo odmaralište, u kome najveće svetske zvezde biraju da provedu zimovanje. Raspolaže i dečjim skijalištem, poseduje Dečje selo, nudi više od sedam hektara terena tako da mladi mogu lako da napreduju. Ovaj kraj je poznat po izuzetnim snežnim padavinama, a Kurševel je toliko visok da još uvek ima mnogo snega u aprilu.

Šestodnevna karta za 600 km staza u Tri doline iznosi 340 evra za odrasle i 272 za decu. Kurševel ima 46 liftova za 102 staze.

Verbije, Švajcarska

Verbije se smatra jednim od najlepših odmarališta u Alpima. Krasi ga mešavina početničkih i stručnih staza, kao i mnoge druge ponude za svačiji ukus.

Za 6 dana skijanja ski-pas izlazi 415 evra, kako navodi Verbier.com. Postoji 80 žičara za više od 400 km staza.

Inzbruk, Austrija

Ako želite da uživate u skijanju, a da vam istovremeno skoči adrenalin, Inzbruk je idealno mesto. Glavni grad Tirola je dva puta bio domaćin Olimpijskih igara (1964. i 1976) i okružen je sa 13 skijališta (Kuhtai, Akamer Lizum, Mutereralm, Patšerkofel, Nordkete, Oberperfus Cable Cars, Hochoec, Šlik, Glungeneh 2000). Elferbanen Nojštift, Stubaj Glacijer) svaki jedinstven i drugačiji. Glečer Stubaj je najveće područje glečera u Austriji i često ostaje otvoreno do maja, Akamer Lizum ima izazovne prvenstvene staze, a Šlik 2000 je porodični favorit zbog škole skijanja. Kolektivno nazvano Olimpija skijaški svet, ogromno područje se može istražiti sa samo jednom kartom, ski plus siti pasom, koja uključuje neskijaške aktivnosti kao što su sankanje i bob na olimpijskoj stazi.

Ima 111 žičara i liftova i nešto više od 305 kilometara staze. Šestodnevna karta za odrasle košta 324 evra.

Isola 2000, Francuska

Isola 2000 je popularno skijalište smešteno u južnim francuskim Alpima, na svega 100 km od Azurne obale. Poznato je po prelepim planinskim pejzažima i po 120 km staza za skijanje. Mesto je idealno za ljubitelje zimskih sportova i nudi bogat izbor skijaških staza različite težine i vrhunsku infrastrukturu.

Ima 45 staza i 20 liftova. Ski-pas za 6 dana za odrasle košta 197 evra, dok je za decu cena za isti period 166 evra.

La Via Latea, Italija

Ski-regija Mlečni put (poznata i kao La Via Latea na italijanskom), koja se prostire duž granice između Italije i Francuske, obuhvata šest skijališta, od kojih je Sestrijere svakako najpoznatije i najupečatljivije, budući da je bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara 2006. održanih u obližnjem Torinu. Ovaj savremeni skijaški kompleks sastoji se od šest različitih skijališta: Sauze d’Oulx, Claviere, Sestriere, Sansicario, Cesana u Italiji i Montgenevre u Francuskoj.

Ima ukupno 146 staza koje se protežu na dužini od 400 km. Cena za 6 dana iznosi 243 evra, dok je za decu 96 evra.

Kranjska gora, Slovenija

Kranjska gora je popularno skijalište smešteno u planinskom području Slovenije. Poznata po svojim dobro očuvanim stazama i spektakularnoj prirodi, Kranjska gora privlači ljubitelje skijanja iz celog sveta. Skijalište nudi raznolike staze za sve nivoe iskustva, od početnika do iskusnih skijaša.

Jedna od najpoznatijih staza na Kranjskoj gori je staza Podkoren, koja je često domaćin Svetskog kupa u alpskom skijanju. Osim u alpskom skijanju, turisti mogu uživati u nordijskom skijanju.

Cena za 6 dana skijanja iznosi 210 evra za odrasle, dok je za decu 132 evra. Na raspolaganju su 23 žičare, 20 km skijaških staza i 14 ski-liftova.

Bansko, Bugarska

Turističko mesto Bansko smešteno je u planinskom području Pirina u Bugarskoj, predstavlja popularnu destinaciju za ljubitelje skijanja. Skijalište takođe nudi mogućnosti za snoubording i druge zimske aktivnosti. Osim u skijanju, turisti mogu uživati u tradicionalnoj bugarskoj kuhinji u brojnim restoranima i kafićima u podnožju planine.

Ski-pas za 6 dana iznosi 281 evro za odrasle, dok je za decu od 105 do 250, u zavisnosti od uzrasta. Posebno je zanimljivo da deca ispod 6 godina i odrasli iznaz 75 za šest dana skijanja plaćaju samo 3 evra za ski-pas.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.