Izvor: putnikofer.hr

Vesti da su crkveni prostori prenamenjeni za neke druge svrhe više nisu neuobičajene. U nekima se održavaju sajmovi, u Londonu ih je nekoliko preuređeno u kafić, a u nordijskim zemljama neki su čak postali i noćni klubovi.

U belgijskom gradu Sint Trojdenu odlučili su pak da u staroj crkvi tokom božićnog sajma otvore gradsko klizalište! Klizalište je smešteno u baroknu crkvu Minderbroeders, koja je 2019. odlukom lokalnog biskupa vraćena gradskom veću i više nema versku svrhu, piše putnikofer.hr.

Barokna crkva iz 18. veka 2019. je predata gradu na korišćenje

Crkva Minderbroeders u flamanskom gradu Sint Trojdenu izgrađena je 1731. do 1735. godine. Ima barokno zabatno krovno pročelje, a bogata unutrašnjost crkve važan je primer barokne arhitekture u tom delu Evrope. Crkva je duga 74 metra i izgrađena je od cigle, a posvećena je svetom Franji Solanusu, španskom franjevcu, koji se posebno poštuje u Južnoj Americi. Međutim, dekretom biskupa Haselta, prenamenjena je za neprofanu upotrebu i predata gradskom veću 2019. godine. Uz crkvu je samostan u kojem i danas žive franjevci, a deo samostana uređen je u muzej.

Klizališe je ekološko i ugljenično neutralno

Prestankom crkvenih obreda prostor je postao gradska atrakcija, sa obavezom da se u njoj održavaju dostojanstvene manifestacije. Jedna od takvih je i klizalište. Prekrasna unutrašnjost crkve dostupna je klizačima iz sasvim nove perspektive, prostor je uređen jaslicama, na plafonu se svetlosnim efektima projektuje se zvezdana noć, a zabavu na ledu prati božićna muzika. Cela postava je ekološka i ugljenično neutralna, a organizatori ponosno ističu da je prostor i dalje mesto okupljanja i druženja, samo u nešto drugačijem duhu. Klizalište i božićni sajam ostaju otvoreni do 7. januara.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.