Izvor: B92

Šta kažete na putovanje na Island za one malo odvažnije? Reč je o mestu čiste prirode, nastalom tako snažnim delovanjem reke da uliva strahopoštovanje i oprez, a tek nedavno otkrivenom ostatku sveta.

Pronaći ćete ga u istočnom delu Islanda u dolini Jokuldalur, pod nazivom Studlagil kanjon.

Svoj oblik dobio je neverovatno snažnim delovanjem reke Jokle dugačke 150 kilometara. Sve donedavno ovde je živelo tek nekoliko lokalnih farmera a strani posetioci nisu znali za njega. Zbog njene snage i vodostaja ovde dugo niko nije ni dolazio - područje se smatralo preopasnim.

Tek nakon što je 2009. godine podignuta obližnja hidroelektrana, situacija se promenila: vodostaj reke je pao i njena snaga više nije bila pretnja za ljude. Nekadašnja silovita reka koja se obrušavala kroz kanjon noseći tone peska i blata, sada je mirna, tirkizna lepotica koja polako putuje.

Kanjon je uskoro svojim mnoštvom kamenih formacija počeo da privlači sve više posetilaca. Ako ste ikad maštali o poseti irskom Prolazu divova, isto to možete doživeti i ovde – upravo je kanjon Studlagil mesto s najviše stupova na celom Islandu.

Svojom lepotom ističe se vodopad Studlafos, pa ga nemojte preskočiti kada već "potegnete" na istok zemlje.

U šetnju je potrebno poneti planinarsku obuću jer teren zna da bude nezgodan. Za obilazak kanjona potrebna su 2 do 3 sata, a preporučuje se dolazak za vreme Aurore Borealis.

Iako bismo pogledom na fotografije zaključili da je danas kanjon preplavljen posetiocima, srećom po prirodu – nije. To može zahvaliti i svojoj teško dostupnoj poziciji.

Pristup kanjonu nije baš lak, a putem do njega malo je oznaka. Takođe, nalazi se van standardnih turističkih ruta, pa ga mnogi u nedostatku vremena jednostavno preskoče.

Posetioci se oštro upozoravaju protiv ostavljanja smeća i bilo kakvih intervencija. Poseban oprez potreban je tokom maja i juna kada guske ovde pronalaze mesto za polaganje jaja.

Islanđani napominju da ne dolazite u ovom periodu. Radije dođite u proleće ili kasno leto kada zbog kiša reka poprimi moćniji izgled. Samo hrabro i oprezno!

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.