Izvor: B92

Icehotel u Švedskoj je definitivno jedan od najhladnijih hotela na svetu, a nedavno je predstavljen novi aparatman.

Dizajnirali su ga princ Karl Filip Bernadote i njegov poslovni partner Oskar Kilberg. Apartman se zove "San letnje noći" i sadrži cvetne elemente i druge biljke. Inače, ovaj hotel se nalazi 200 kilometara severno od Arktičkog kruga u Jukasjarviju.

Bernadote i Kilberg su rekli da im je cilj bio da prikažu proslavu letnjeg solsticija, jednog od napoznatijih praznika u Švedskoj.

"Ima li boljeg načina da se pokaže lepota leda nego kada se najlepše cveće uklopi u arktičko okruženje? Skandinavska priroda koja nas okružuje ima veliku ulogu u našoj kulturi", kazali su. Inače, Icehotel je otvorio Ingve Bergvist 1989. godine i od tada se svake zime gradio i obnavljao. Pre pet godina otvoren je Icehotel 365, stalna lokacija u sklopu hotela opremljena tehnologijom hlađenja na solarni pogon. Radi tokom čitave godine, ima bar, umetničku galeriju i nekoliko apartmana.

Prema podacima sa zvanične stranice, temperatura unutar hotela se kreće od -5 do -7 stepeni Celzijusa. Gosti dobijaju vreće za spavanje i moraju da pohađaju kurs preživljavanja kako bi se prilagodili ovom ledenom okruženju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.