Izvor: B92

Navikli na raskošnu arhitekturu, i raznolike umetničke pravce koje je moguće videti na svakom ćošku Italije, ali ovo je potpuno drugačija Italija.

Grad Alberobelo nalazi se na jugu italije, na raskršću pokrajina Bari, Brindisi i Taranto, a odlikuju ga neobične građevine bele boje sa sivim kupastim krovovima.

Ove kućice su poznatije pod imenom "trulo", a jedinstvenost ovog mesta prepoznala je i organizacija Unesko, koja ga je proglasila svetskom baštinom. Ono što ih zapravo čini toliko posebnim jeste činjenica da su opstale kroz stoleća uprkos svim promenama koje su nastupale, prirodnim i društvenim.

Alberobelo čine dva dela, Rione Monti i Rione Aja Pikola. Rione Monti je više turističko područje sa suvenirnicama i restoranima i tipičnim spomenicima ovog grada. Rione Aja Pikola je najstariji deo grada, ruralniji, nepromenjen izgledom turističkih delatnosti, gde neki od stanovnika još žive u trulo kućicama.

U mestu postoji nekoliko trulo objekata koje ne treba propustiti. To su Trulo Sovrano, jedini trulo na dva sprata, Siamese trulo je zbog nesloge braće podeljen na dva dela, jedini ima ulaz sa obe strane.

Treba posetiti i Baziliku dei Santi Mediči, Kuću ljubavi koja je prva kuća podignuta od cigle 1797. godine i ukoliko volite da uživate u dobrom pogledu, posetite Belvedere.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.