Izvor: B92

Čak ni piloti ne znaju visinu na kojoj će se avion nalaziti u letu...

Nakon što prođe onih nekoliko neprijatnih sekundi uzledanja aviona, uvek se javi neko od posade da kaže da mogu da se odvežu pojasevi, a potom se javi i pilot da kaže na kojoj visini se nalazi avion. Malo kome zapravo znači broj 36.000 stopa, što je oko 11 kilometara, a piloti uvek naglašavaju na kojoj udaljenosti od Zemlje avion tačno leti.

Avioni uglavnom lete na visini između 33.000 stopa i 42.000 stopa, što je od 10 do 13 kilometara, a to je visina viša nego što je Mont Everest. Na penjanje na najvišu planinu sveta je potrebno nositi pomagala za disanje, zbog čega je pritisak u avionu važna stvar.

Područje u kojem lete avioni naziva se tropopauza, a nalazi se između stratosfere i troposfere. Postoji nekoliko konkretnih razloga zašto avioni lete na toj preciznoj visini.

Foto: Observer / Depositphotos

Potrošnja goriva

Ovo je najvažniji razlog iz kojeg se leti baš na 11 kilometara visine. U ovom pojasu manja je otpornost vazduha, nema trenja koje bi usporavalo avion, pa samim tim nije potrebna veća količina goriva kako bi se održala planirana brzina. Međutim, ne leti se ni na prevelikoj visini, gde bi trenja bilo još manje, zato što se velika količina kerozina potroši pri samom poletanju, a onda bi avio-kompanije bile na istom.

Izbegavanje saobraćaja

Saobraćaj u vazduhu nije toliko “gust“, ali ga ipak ima. Na velikim visinama avioni izbegavaju ptice, dronove, helikoptere i lake letelice, piše "Your Mileage May Vary". Visina na koju će se popeti avion zavisi i od smera u kojem će leteti. Postoji dogovor vezan za visinu kada se leti na koju stranu sveta, da ne bi dolazilo do sudara.

Vreme

Sigurno ste primetili da dok letite bude vedro i sunčano, a onda kada se približite aerodromu bude oblačno i tmurno. Nije u pitanju razlika u vremenskim uslovima između država, već činjenica da avioni lete “iznad vremenskih promena“, piše “Traveller“.

Foto: depositphotos/fjvsoares

Turbulencije

Turbulencije se događaju i na ovoj visini, bez obzira na to što bi trebalo da je najbolje rešenje za avione. Zapravo i jeste, ovo je visina na kojoj su turbulencije znatno blaže.

Hitne situacije

Kada se dogodi problem na većoj visini, pilot ima više vremena da nešto preduzme. Pilotima znači svaki sekund kada dođe do problema, a visina od 11 kilometara omogućava vreme da se kvar otkloni, da se pronađe rešenje i da se bezbedno sleti na zemlju.

Visina zavisi od aviona

Postoje avioni različitih dimenzija i jačine, zbog toga nije svaki avion stvoren za istu visinu letenja. Prema “Thrillistu“, visina letenja zavisi od težine aviona i atmosferskih uslova u vreme leta.

Ko o tome odlučuje?

Uprkos tome što piloti upravljaju avionom, nisu oni ti koji odlučuju o tome na kojoj visini će se leteti. Kontrolori leta su ti koji planiraju i odlučuju o trasi aviona, uključujući i visinu, a vodi računa i o ostalim avionima u blizini.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.