London / thinkstock
London / thinkstock

Metropole u kojima godišnje padne više kiše nego u Londonu

Podeli

Prema podacima Met Office Climate, tokom 30 godina prosečno je bilo 106,5 dana godišnje s padavinama, u šta su uračunati dani sa 1mm padavina ili više. To znači da tokom 29 odsto godine pada kiša, dok je u proseku 71 odsto vremena bilo suvo.

U pitanju su podaci za London, jedan od najkišovitijih gradova na svetu. Ili ne baš?

Naime, Majami i Orlando imaju više kišnih dana u godini (čak 135), a Florida (117), što je više od Londona. Njujork ima 122 dana godišnje i 1,268 mm kiše.

Verovali ili ne, lista je još duža, pa tako metropole poput Vašingtona, Rio de Žaneira, Sidneja i Meksiko Sitija u proseku imaju više kišnih dana od ozloglašenog Londona.

Bez obzira na ove podatke, tačno je da je u Londonu u većem delu godine tmurno. To je zbog uskog pojasa veoma jakih, pretežno zapadnih vazdušnih struja koje okružuju Britaniju (jet stream).

Obično se dešava da se oblik ovih struja menja na svakih nekoliko dana, pa samim tim i vreme. U Londonu pak, umesto nedelju za nedeljom, protok vazduha je u istom obliku, tako da se ponovljene oluje smatraju uobičajenim vremenom. Niko još nije objasnio zašto je iznad Velike Britanije ovaj obrazac tako statičan.

strana 1 od 1955 idi na stranu