foto: thinkstock
foto: thinkstock

Opada broj turista u jednoj od najlepših zemalja Evrope, zašto?

Podeli

Portugal je posle sedam godina snažnog rasta turističkih dolazaka koji je pogodovao privrednom rastu, zabeležio u avgustu 2018. godine pad broja stranih posetilaca za 2,0 procenta, pokazuju danas objavljeni zvanični statistički podaci.

Državni zavod za statistiku (INE), koji prati boravak u hotelima, saopštio je da je u periodu od januara do kraja avgusta broj stranih turista povećan za 0,5 posto na 8,6 miliona, što predstavlja naglo usporavanje u odnosu na skok od skoro 12 odsto iz istog perioda godinu dana ranije, prenosi agencija Rojters.

Tokom cele prošle godine, Portugal je posetilo rekordnih 12,7 miliona turista.

Međugodišnje smanjenje broja stranih turista u avgustu, tradicionalno najjačem mesecu za putovanja, dolazi nakon skoro troprocentnog pada u julu.

Prihodi hotela, uključujući i domaći turizam, i dalje beleže rast i u periodu januar-avgust povećani su za 7,0 odsto na skoro 2,5 milijardi evra, navodi INE.

Tokom cele prošle godine prihodi hotela skočili su za 17 odsto.

Prosečan boravak u hotelu opao je za gotovo 2,0 posto na 2,8 noćenja.

Turizam i svi prihodi vezani za putovanja čine preko 10 odsto bruto domaćeg proizvoda Portugala, za koji se očekuje da će ove godine usporiti na 2,3 odsto sa prošlogodišnjih 2,7 procenata, što je bila najjača privredna ekspanzija u toj zemlji od 2000. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18861 idi na stranu