Izvor: Tanjug

Beograd je pravo rešenje za turiste, koji traže alternativu destinacijama i gradovima koji su na udaru hordi turista, piše londonski Telegraf. Britanski list ističe sedam ključnih razloga zbog kojih treba posetiti Beograd - evropski grad sa najboljim odnosom cene i kvaliteta.

Prvi se odnosi na finansijsku isplativost jer, kako se objašnjava Britancima, pristup atrakcijama i karte za javni prevoz koštaju manje od pet funti, a jeftini su i hrana i piće.

Drugi razlog pod nazivom - "Dve reke po ceni jedne", kaže da je Beograd smešten na ušću Save u Dunav, što je za mnoge jedna od ključnih gradskih znamenitosti koja ujedno deli stari od Novog Beograda.

U Beogradu se nalazi Hram Sv. Save - najveći pravoslavni hram na svetu, što se navodi kao treći razlog za posetu srpskoj prestonici.

Na četvrtom mestu Telegraf navodi "tradicionalne ćevapčiće koji se ne smeju propustiti".

Jedna od atrakcija je i tvrđava Kalemegdan smeštena u velikom parku.

List zatim opisuje i prugu Beograd - Bar koja povezuje srpsku prestonicu i najveću crnogorsku luku navodeći da putovanje preko brda, planina i jezera pruža jedinstven doživljaj.

Kao sedmi razlog navodi se mešavina arhitekture, u kojoj se mogu videti i neboderi iz komunističke ere, ali i Zemun i Skadarlija, boemska četvrt u starom gradu sa šarmom u stilu Monmartra.

Thinkstock

"Mlada populacija grada čini noćni život legendarnim, a kafići, barovi i restorani su uvek toliko živi da ćete se možda zapitati kako se ovde uopšte završi ijedan posao. Idite u Beograd sada, pre nego što ga otkriju i svi ostali", zaključuje britanski Telegraf.

Poredeći troškove vikend putovanja u evropskim destinacijama poput Venecije, Barselone i Berlina, kao i gradova u usponu poput Antverpena, Tuluza i Beograda, studija britanskog Post ofis travel mani (Post Office Travel Money) otkriva da evropski, kako kaže, "neizvikani" gradovi ne samo da su dobri za izbegavanje gužve, već da koštaju upola manje od destinacija sa liste evropskih vodećih destinacija.

Studija je istraživala troškove potrošačke korpe 12 tipičnih turističkih proizvoda, uključujući cenu piva, vina, kafe, gaziranih pića, a uključila je tri obroka dnevno, kartu za prevoz, smeštaj za dve noći u hotelu sa tri zvezdice, transfer sa i do aerodroma, kao i ulaznice za vodeće gradske istorijske atrakcije, muzeje, galerije.

Prema toj analizi, Porto je za trećinu jeftiniji od portugalske prestonice Lisabona, Verona od Venecije, a vikend u Bratislavi jeftiniji je za 44 odsto od Beča.

Thinkstock

Od ukupno 36 gradova upoređenih u istraživanju, ukupni troškovi za vikend u Beogradu su najniži.

"U istočnoj Evropi ima nekoliko istorijskih prestonica - na čelu sa Beogradom, Bukureštom i Bratislavom koji mogu da pariraju Krakovu, Pragu i Budimpešti kako po ceni tako i po znamenitostima", kaže Endrju Braun, portparol Post ofis travel manija.

Novinar Telegrafa Tom Rauli navodi da pojedini Britanci još misle o srpskoj prestonici kao o problematičnoj, jer se neki sećaju ratova devedesetih i NATO bombardovanja, zbog čega više vole da ga se klone, dok druge odbijaju njegovi ne uvek lepi prizori.

Ipak, kako dodaje, iza gradske četvrti iz sovjetske ere pronaći ćete fascinantni, živahni grad sa iznenađujuće atraktivnim pešačkim ulicama u centru i izvesnim šarmom duž obala reka Dunava i Save.

"Više od 40 vojnih invazija obojilo je gradsku arhitekturu i ofarbalo njegovu istoriju krvlju, ali grad je ponovo oživeo bogatom umetničkom i kulturnom scenom", kaže Rauli.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.