Ponedeljak, 01.08.2016.

08:25

Žiča - manastir bratske ljubavi

Jedan od najpoznatijih i najposećenijih hramova nalazi se kod Vrnjačke Banje. Većina turista posle posete ovoj svetinji odluči se i za izlet do obližnje Studenice, pišu "Večernje novosti".

Izvor: Novosti

Žiča - manastir bratske ljubavi
Foto: Thinkstock

Piše: A. Mikata

Izvor:
novosti.rs

Žiča je najpoznatiji i najposećeniji manastir u Srbiji, star gotovo osam vekova, čemu doprinosi i savršena lokacija - 4,5 kilometara je udaljen od Kraljeva i 31 od Vrnjačke Banje. Okupan suncem, zaštićen zidinama i okružen ljubavlju monahinja, Žiča je manastir koji mnogi rado posećuju po nekoliko puta u životu.

- Ovo je manastir bratske ljubavi, jer je kraj moštiju svog oca, svetogorski monah Sava izmirio braću Stefana Nemanjića i Vukana, i tada su se dogovorili o podizanju novog manastira. Ubrzo je započeta izgradnja Žiče - kaže monahinja Nektarija.

- Manastir posećuju naši, ali i ruski gosti, Grci i Kiprani. Posećuju nas grupe koje žele da upoznaju monaški život, prisustvuju liturgiji...

Žiča ima 45 monahinja koje imanje drže pod konac. Plodove iz voćnjaka i bašte pretvaraju u ukusne sokove bez dodataka koji imaju i specijalnu etiketu. Ikone je najbolje kupiti u samom manastiru, ali mogu se pazariti i putem interneta. Donedavno je vodič dočekivao turiste, a sada, dok Muzej u Kraljevu ne zaposli novog vodiča, goste dočekuju monahinje i, prema interesovanjima, pričaju im o istoriji, umetnosti, životu manastira. Izgrađeni su novi parking, suvenirnica, mesto za osveženje, a uskoro će na centralni trg biti prenet i senik kralja Petra Oslobodioca u kojem je miropomazan kada je postao kralj.
Foto: Thinkstock
Manastirski život obnovio je Karađorđe u prvoj godini ustanka. U osam vekova dugoj istoriji, Žiča je mnogo puta rušena i paljena, naročito tokom turske vladavine, ali bi svaki put zablistala punim sjajem, raskošnijim nego pre.

Većina turista posle obilaska Žiče nastavlja izlet do Studenice. Međutim, ko je bio u Studenici, treba da ode i do Crkve Svetog Save koja se nalazi na pola puta do Vrnjačke Banje, u selu Gračac.

- Crkvu je izgradio Sveti Sava i odavde je pešice išao da vidi kako napreduju radovi na Žiči - kaže paroh Milan.

- Ovo je staro selo Raškog okruga, a u ataru su nađeni materijalni ostaci koji jasno upućuju na to da su Rimljani naseljavali ovo područje.

Na temeljima stare, 1812. podignuta je nova crkva. Radovi su kompletno završeni 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: