Izvor: B92

Cene letovanja na omiljenim destinacijama naših turista ove godine biće veće i do 20 odsto. Oni koji već znaju kada će i gde provesti letnji odmor mogu unapred da kupe aranžmane i tako ostvare popuste.

Turističke agencije su već od novembra prošle godine objavile cene za 2024. godinu i one obično važe do kraja februara, kada se formiraju novi i znatno skuplji paketi putovanja.

Ako je istina da se dan po jutru poznaje, onda će i ove godine turistička sezona biti uspešna. Letovanje za 2024. godinu je do sada uplatilo nešto više od 50 hiljada ljudi.

"U ovom trenutku imamo neke prve statističke parametre da je nešto malo više prodato aranžmana u ovom periodu nego što je to bilo prošle godine, za nekih dva odsto, dakle, nije neka reprezentativni primer, ali u svakom slučaju to nam govori u prilog tome da možemo očekivati jednu dobru turističku sezonu., kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

U odnosu na prošlu godinu došlo je do povećanja cene letovanja za 20 odsto, ali se cene znatno razlikuju ukoliko odmor planirate u predsezoni ili ipak čekate sezonu.

Ako odlučite da ne putujete daleko, smeštaj na dnevnom nivou u Crnoj Gori i Hrvatskoj se kreće od 30 do 70 evra po danu.

Poslednjih deset godina najpopularnija destinacija je Grčka sa više od milion srpskih turista, zatim Turska, Crna Gora, Egipat, Tunis, Španija.

"Dugo godina sam sa unucima išla u Grčku, išla sam i u Crnu Goru, sad zadnjih deset godina je Grčka. Sad sam uplatila za Tunis, jako je povoljno", navodi prolaznica.

"Baš sam zadovoljna, nije tako skupo, može i na rate do septembra tako da ću uživati sa unukom."

Neki planiraju na letovanje ali još uvek nisu uplatili, dok neki i ne idu:

"Ja sam penzioner, mi ne idemo na letovanje."

Velika olakšica za turiste je i plaćanje na rate. Iz turističke agencije naglašavaju da ukoliko neko nema čekove ili kreditne kartice rate može izmirivati do polaska, a postoji mogućnost da se rate otplaćuju i posle završenog odmora.

Kako se približava početak sezone tako će i popusti biti sve manji, a letovanja sve skuplja. Popularne last minut ponude nekada i nisu baš jeftine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.