Izvor: B92

Vrh od 2.925 metara nadmorske visine čini planinu Rilu najvišom na Balkanu, a osim prelepe prirode, u njenim šumama se krije manastir koji je u jednom periodu bio deo države Nemanjića.

Nacionalni park Rila nalazi se u Bugarskoj i predstavlja najveći nacionalni park ove zemlje, ali i "najviši". Istoimena planina koja se nalazi u okviru parka posebna je, između ostalog, i po visini, jer njen vrh Musala je najviši vrh Balkana, a nalazi se na 2.925 metara iznad nivoa mora.

Planina Rila je poznata po gorskim očima, ledničkim jezerima, kojih ima 120 stalnih i još 30 koja povremeno nestaju u zavisnosti od vremenskih uslova.

Ipak, postoji jedna grupa jezera koja se naziva Rilskim jezerima. Donje koje se nalazi najniže na planini, Riblje jezero ima najviše riba, jezero Suza je u obliku suze, Oko je najdublje, Bubreg je tog oblika, Trolist podseća na tri lista i jezero Blizanac nosi naziv jer nedostatak vode u sušnim periodima čini da se jezero „podeli na dva dela“.

Kao za sve što je lepo, i o ovim jezerima su izmišljeni mitovi. Jedan je da je Sunce zaljubljeno u devojku zaplakalo kad je ubijena, pa se može čuti da jezera nazivaju "Suzama Sunca", a drugi mit je o suzama diva koji je plakao za izgubljenom ljubavlju.

Osim ovih jezera, posetioci rado obilaze i Musalenska jezera, međutim, to je samo za one najupornije jer se nalaze pri samom vrhu planine. Vrh Musal se nekada zvao Tangra, a današnji naziv potiče iz turskog jezika "mus Alah" što znači "bliže Bogu".

S vrha Rile pogled se pruža na Musalenska jezera, od kojih su Ledeno i Alekovo jezero najfascinantnija.

Osim za ljubitelje prirode, Rila je važno mesto i za hodočasnike. Čuveni Rilski manastir iz 10. veka velika je turistička atrakcija, ali je veoma važan hram i za hodočasnike.

U Rilskom manastiru se čuvaju mošti čudotvorca Jovana Rilskog, jednog od najvećih pravoslavnih svetaca. U manastiru se čuva i vredna zbirka od 16.000 rukopisa, kao i 35.000 istorijskih eksponata od kojih je jedan Rafailov krst na kojem su izrezbarena 104 religiozna prizora i 650 minijaturnih figura.

U Rilskom manastiru nalazi se i Hreljina kula, koja je sagrađena 1335. godine po zahtevu Stefana Dečanskog i cara Dušana, a manastir je u jednom periodu bio u okviru srpske države, a kasnije je kroz vekove nekoliko puta bio rušen i obnavljan, zbog čega se oko manastira danas nalaze visoke zidine.

Planina Rila ima još jednu versku prepoznatljivost, a to je ritual Univerzalnog belog bratstva, koje se okuplja kraj ledničkog jezera i u velikom krugu odaje proslavlja svoju božansku Novu godinu.

U blizini planine postoji nekoliko mesta koja ljudi obilaze nakon što se spuste s planine. Jedno od njih je Sapareva banja, u kojoj se nalazi čuveni gejzir najtoplije lekovite mineralne vode u Evropi.

Planina Rila je poznata zimska destinacija, a mesta u kojima posetioci odsedaju su Paničište, Govedarci, Samokov, Semkovo, Beli Iskar i Borovec.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.