Veliki Zimbabve: Spomenik slavne prošlosti juga Afrike

Prema legendi, na ovom mestu bilo je igralište džinova, a kada ga jednom posetite, biće vam jasno i zašto.

Izvor: CNN

Subota, 01.02.2014.

18:18

Default images

Veliki Zimbabve, tvrđava od gigantskih granitnih blokova, u neobičnom obliku, trpela je vekove kiša i vetrova.

Nju je sagradio najbrojniji narod Zimbabvea – Šona – nekada poznat i kao Bantu, koji čini tri četvrtine današnje populacije.

Šona narod prvi put je naselio ovu regiju pre više od 1.000 godina i rastao u plodnoj savani. Kao kruna njihovog napretka, nastao je Veliki Zimbabve, prestonica i trgovački centar kog je na vrhuncu moći između 11. i 15. veka naseljavalo 18.000 ljudi, uglavno zahvaljujući rudnicima zlata.
Nite_Owl / Flickr.com
Smeštene oko 30 kilometara od modernog grada Masvingo, ruševine Velikog Zimbabvea predstavljaju deo najimpresivnijih drevnih građevina Afrike.

UNESCO ih je uvrstio u listu svetskog nasleđa 1986. a prema toj organizaciji, metod gradnje ove prestonice je jedinstven na kontinentu. Naime, iako postoje arhitektonski slični radovi i u drugim delovima Afrike, ni jedan nema tako impozantnu veličinu.

Prva stvar koju posetioci mogu primetiti u Velikom Zimbabveu je izuzetna veština njegovih graditelja. Oni su gradili “suve” kamene zidove od prirodnih blokova.
Nite_Owl / Flickr.com
Zidovi čine pravi lavirint uskih prolaza i hodnika koji se prostiru na površini od 800 hektara i mogu biti podeljeni u tri osnovne arhitektonske zone.

Kompleks na brdu smatra se kraljevskom rezidencijom, dok su u delu u dolini živeli njegovi podanici.

Najimpresivniji je Veliki zid, spektakularni kružni spomenik napravljen od sečenih granitnih blokova. Spoljni zid dugačak je 250, a visok u najvišem delu 11 metar, što ga čini najvećom prekolonijalnom strukturom u Africi južno od Sahare.
damien_farrell / Flickr.com
Iako je trgovina bila ključna za prosperitet ove zajednice, religijski život bio je takođe veoma bogat.

Napušten je oko 1450. ali njegov kulturni i istorijski značaj nije umanjen u narednim vekovima.

Zapravo, Veliki Zimbabve postao je tako važan deo nacionalnog identiteta njegovih stanovnika, da je sama država ponela njegov naziv. Inače, reč “zimbabve” znači “velika kuća od kamena”.
BBM Explorer / Flickr.com
.
BBM Explorer / Flickr.com
.
kevinzim / Flickr.com
.
David Holt London / Flickr.com
.
David Holt London / Flickr.com
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: