Da li će zaključavanje spasiti turističku sezonu?

Turskom turističkom sektoru preti još jedna izgubljena sezona pošto je zbog naglog rasta broja slučajeva koronavirusa otkazano mnogo ranih rezervacija iz inostranstva, a Rusija, iz koje dolazi najveći broj turista u Tursku, čak je obustavila letove i upozorila građane na putovanja u tu zemlju ovog leta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.05.2021.

14:44

Da li će zaključavanje spasiti turističku sezonu?
Ilustracija/Foto: sueleymancoskun/Shutterstock

U najnovijem pokušaju da smanji broj infekcija i spasi sezonu, predsednik Redžep Tajip Erdogan je prošle nedelje uveo zaključavanje u jednom delu zemlje do sredine maja, da evropske zemlje, kako je rekao, ne bi zaobišle Tursku kada ponovo budu otvorene plaže, restorani i putovanja, piše Rojters.

Devize koje strani gosti troše tokom boravka od presudnog su značaja za smanjenje velikog spoljnog duga Turske, a ti prihodi su opali za 65 posto prošle godine, kada je pandemija prvi put pogodila zemlju.

Turski ministar turizma Mehmet Ersoj izjavio je za Rojters da bi ove godine moglo da stigne 30 miliona stranih gostiju, dvostruko više nego lani, ukoliko lokdaun uspe da smanji dnevni broj infekcija kovidom 19 na ispod 5.000 sa blizu 30.000 slučajeva poslednjih dana.

Međutim, turistički agenti, udruženja i hotelijeri kažu da strahuju da će ova godina biti tek malo bolja od prošle, pošto se Turska tokom drugog talasa epidemije našla nakratko na drugom mestu u svetu po dnevnom broju novozaraženih, baš kada je sezona počela, nakon čega se spustila na četvrto mesto.
Smatraju da "odluka o zaključavanju verovatno neće moći da spase sezonu", jer je doneta prekasno, te da će mnogo toga zavisiti od rezervacija u poslednji čas. Čak i ako lokdaun obori broj dnevnih slučajeva koronavirusa na ispod 5.000 do kraja maja, kao što se vlada nada, navode da će biti potrebno vreme da druge zemlje uklone upozorenja o putovanjima što, kažu, "znači da će verovatno biti izgubljen i jul".

Broj slučajeva kovida u Turskoj je prošlog meseca premašio 60.000, zbog čega je pet glavnih turističkih tržišta ove zemlje - Rusija, Nemačka, Britanija, Bugarska i Iran - izdalo upozorenja za putovanja.

Turizam čini oko 12 odsto turske ekonomije i bio je najteže pogođeni privredni sektor prošle godine, iako su ograničenja vezana za koronu bila ukinuta već u junu.

Deficit tekućeg računa Turske je skočio lani na 37 milijardi dolara, pošto su turisti potrošili u zemlji samo 12 milijardi dolara naspram rekordnih 35 milijardi dolara 2019.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: