Zlatiborska gondola upisana u Ginisovu knjigu rekorda: "Uzbudljivo i zanimljivo" VIDEO

Panoramska gondola na Zlatiboru, najduža tog tipa u svetu, počela je danas da radi, a prvi putnici kažu da je vožnja bila veoma zanimljiva i da su doživeli jedinstveno iskustvo. Gold gondola je jutros od 08.30 sati počela da prevozi turiste i za sada sve funkcioniše bez ikakvih problema, javlja izveštač Tanjuga.

Izvor: Tanjug, RINA

Ponedeljak, 11.01.2021.

15:30

Zlatiborska gondola upisana u Ginisovu knjigu rekorda:
Foto: Rina

"Današnje hladno zlatiborsko jutro odagnalo je svu sumnju, neizvesnost i iščekivanje koji su poslednjih dana provejavali zajedno sa prvim ovogodišnjim snegom. Uz prepoznatljiv zvuk sirene, sajle su se pokrenule spuštajući prve kabine sa međustanice, spremne da prime putnike koji su od ranih jutarnjih časova strpljivo čekali u redu da ugrabe svoje parče zlatiborske istorije", rekli su iz JP "Gold gondola" .

Odmah po prijemu putnika i napuštanja početne stanice, kabina gondole ubrzava vozeći putnike prema hotelu Tornik, pružajući putnicima panoramski pogled na celo naselje. Grabeći trasom ka međustanici, putnici će uživati u prelepom pejzažu Ribničkog jezera u zimskom ruhu, a onda dolazi poslednja, najstrmija etapa puta, uspon na sam vrh Tornik i prolazak kroz magleni zimski veo i zaleđene borove duž čitave trase, a celokupna vožnja traje 25 minuta.

"Lepo je bilo, uzbudljivo i zanimljivo, nismo se nikad vozili na ovako dugoj gondoli. Baš je prijatno, nije hladno unutra. Deca se malo uplašila, njima je prvi put. Svakako bi ponovo došli", rekla je jedna turistkinja koja se provozala gondolom sa malim detetom.

Mlađi muškarac ističe da je to za njega bilo veoma zanimljivo i jedinstveno iskustvo, da je pogled fantastičan celim putem, kao i da je njegovoj deci bilo veoma zabavno. Malo smo stali u jednom momentu, na pola, kao da je nestala struja nakratko, ali je gondola za tri sekunde nastavila svoj put, kaže jedna devojka. Stariji gospodin je nakon vožnje naglasio da tako lepa gondola nema cenu i čestitao onima koji su je napravili.

Cena vožnje gondolom od Zlatibora do Tornika je 1.000 dinara u oba smera za odrasle i 550 dinara za decu. Panoramska gondola je jedna od najvećih investicija opštine Čajetina.

"Zlatibor, pored lokalne, ispisuje još jednu daleko važniju stranicu istorije. Od danas će u Ginisovoj knjizi rekorda biti upisano da je Gold gondola Zlatibor trenutno najduža panoramska gondola na svetu, skidajući sa trona kinesku gondolu Tianmen Shun, premašivši njenu trasu za čitavih 1,6 km. Ova činjenica će, pored ustoličenja Zlatibora na turističkoj mapi Evrope, uveliko doprineti i afirmaciji cele Srbije i njenog ukupnog turističkog potencijala", saopšteno je u JP.
Izgradnja Gold gondole koštala je opštinu Čajetina 13 miliona evra, a radovi su početi pre pet godina. Direktorka JP Gold gondola Bojana Božanić rekla je ranije Tanjugu da Zlatibor sa početkom rada te gondole ulazi u novu eru turizma.

Nov izgled Zlatibora: "Izvinjavam se što smo očistili, uredili i osvetlili jezero" VIDEO

"U narednih sedam do 10 godina očekujemo da, zahvaljujući i gondoli, ostvarimo 10 miliona noćenja i dovedemo million turista tokom godine na Zlatibor. Gondola će omogućiti i realizaciju novih projekata na njenoj trasi, koji će upotpuniti turističku ponudu raznim komercijalnim sadržajima", rekla je Božanićeva. Ona ističe da je zlatiborska gondola najduža panoramska gondola na svetu.

Gold gondola ima 55 kabina i njen kapacitet je 600 putnika na sat. Radno vreme je od 8.30 do 15.00 časova. Mlađima od šest godina neće se naplaćivati karta, cena za decu je 550, a za odrasle 1.000 dinara. Tokom vožnje biće poštovane sve epidemiološke mere, a u kabini u isto vreme mogu boriiti najviše četiri putnika. "Prvih 10 dana rad gondole će nadzirati radnici francuske firme Poma, čija je oprema. Svi radovi su privedeni kraju, upotrebna dozvola je dobijena, zaposlili smo dovoljan broj radnika preko agencije, tako da turisti mogu bezbedno da uživaju od ponedeljka u upoznavanju Zlatibora iz druge perspektive", navela je Božanićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: