Nedelja, 14.07.2019.

13:12

Najslavniji simbol britanske prestonice slavi 160. rođendan

Ove sedmice navršilo se 160 godina od dana kad se zvono na Big Benu prvi put oglasilo.

Izvor: N1, Hina

Najslavniji simbol britanske prestonice slavi 160. rođendan
Foto: Depositphotos / Iakov

Poznati zvuk, međutim, neće odjekivati Londonom još dugo, jer su radovi na obnovi londonskog tornja stigli tek do pola.

Jedna od najčešće fotografisanih znamenitosti glavnog britanskog grada, 96-metarski toranj, obavijen je skelama kako bi se kazaljke restaurisale, obojili delovi od kovanog gvožđa, a bordure očistile i obnovile.

To je najsveobuhvatniji restauratorski zahvat izveden do sada na tornju sa koga je čak rastavljen i krov od kovanog gvožđa koji se sastoji od 3.433 delova.
Foto: Depositphotos / BrianAJackson
Tokom obnove zvono teško 13,7 tona ostaće u tornju, a oglasiće se samo u vanrednim situacijama poput dočeka novih godina.

Viktorijanski satni mehanizam rastavljen je kako bi se zaštitio od oštećenja tokom renoviranja tornja. Toranj je u sastavu Vestministerske palate - doma britanskog parlamenta.

Obnova tornja trebalo bi da se završi 2021. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: