Prag zbog turista uveo novu zabranu, građani besni

Vožnja bicikla po istorijskom Vaclavskom trgu u Pragu uskoro više neće biti moguća, poručuju vlasti jednog od najstarijih i najpoznatijih evropskih gradova.

Izvor: B92

Sreda, 04.04.2018.

18:25

Prag zbog turista uveo novu zabranu, građani besni
Foto: Thinkstock

Bez obzira na to što je ovakav vid prevoza slobodniji i jednostavniji od uključivanja u gužve i javnog prevoza, ležerna vožnja biće ograničena u nekoliko narednih nedelja.

Potez od lokalnih biciklističkih lobista, kritikovan kao "saobraćajni populizam", podrazumeva zabranu vožnje bicikla kroz najpoznatije pešačke zone od 10 do 17 sati, a kao obrazloženje je navedeno da su bicikli opasni za turiste.

Zabrana bi trebalo da stupi na snagu 1. maja, a biciklistima će biti ograničen pristup oko Vjenceslavovog trga, po Starom gradu i Karlovoj ulici koja vodi do 600 godina starog Karlovog mosta, kao i po starom jevrejskom naselju Josefov.

Probiciklističke grupe poručuju da će ih ovaj potez dodatno obeshrabriti, i ističu da u Pragu već sada ima mnogo manje biciklista nego u drugim evropskim metropolama.

Ipak, zakonodavci su neumoljivi i poručuju da nisu protiv biciklista, već da je problem nedostatak prostora i da su sličan stav zauzeli i neki drugi gradovi poput Kopenhagena.

"U pešačkoj zoni prednost bi trebalo da imaju pešaci, a ne biciklisti. Svaki dan postoji konflikt između jedne i druge grupe. To je srž problema", rekao je Oldrih Lomecki, gradonačelnik Praga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: