Izvor: B92, Tanjug

O odluci Evropske komisije da bi zemlje članice EU do početka juna trebalo da uvedu kovid-pasoše, direktor Hrvatskog udruženja turizma (HUT) Veljko Ostojić kaže da je to bilo očekivano, ali da Hrvatsku ništa ne sprečava da i pre tog roka donese svoja pravila.

Ostojić kaže da je njegov stav s tim u vezi da ne treba više čekati, jer je, kako kaže, rok do juna malo predugačak.

Hrvatsku, kaže, ništa ne sprečava da pre implementacije sertifikata i sami donesemo odluku kako ćemo preko granica puštati osobe koje imaju potvrdu o vakcinaciji bez potrebe da odlaze u karantin.

Ilustracija/Foto: depositphotos/Brasilnut

Sertifikat je predstavljen juče u Briselu i trebalo bi da obezbedi lakše kretanje građana sa minimalnim rizikom od zaražavanja, a predsednik udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba smatra da je za Hrvatsku važno da se uslovi propuštanja na granicama detaljno definišu odmah.

"Nadam se da će EU u donošenju rešenja vezanih za kovid pasoše biti brža nego što je bila dosad", upozorio je Žgomba u izjavi za zagrebački Jutarnji list.

Ministarka turizma i sporta Nikolina Brnjac napomenula je da Hrvatska pozdravlja svaki dokument koji će olakšati turistička kretanja kao i da će vlada na vreme doneti detaljnu odluku o ulasku turista u zemlju koja će biti na snazi najmanje do uspostavljanja zajedničkog modela.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.