Izvor: tumagazin.rs

Okružen plodnim zemljama Anadolije, moderni glavni grad Turske, Ankara, bio je dom mnogih civilizacija tokom vekova.

Sto godina stara prestonica Turske nudi posetiocima mnoga skrivena blaga od antike do modernih arhitektonskih čuda. Hajde da nakratko obiđemo Ankaru, gde fascinantne priče čekaju iza svakog ugla.

Svetska baština

Prošle godine, 20. kulturno dobro Turske, veličanstveni drevni grad Gordion u okrugu Polatli u Ankari, upisano je na Uneskovu listu svetske baštine. Kontinuirano naseljeno oko 4.500 godina, oblast Gordiona, političke i kulturne prestonice Frigije, takođe je bila dom legendarnog kralja Midasa. Prema mitologiji, kralj Midas je bio pogođen „zlatnim dodirom“. Njegov tumul (grobna humka) smatra se „trećim najvećim tumulom na svetu“.

U prisustvu besmrtnog vođe

Jedna od najvažnijih znamenitosti u Ankari je Anitkabir, poslednje počivalište Mustafe Kemala Ataturka, osnivača Republike Turske. Smešten u Anittepeu u srcu Ankare, ovaj veličanstveni kompleks mauzoleja prostire se na 750.000 kvadratnih metara. Sastoji se od tri glavna dela: Lavljeg puta, Trga ceremonije i Ataturkovog mauzoleja, Anitkabir takođe ima Ataturkov muzej i Muzej rata za nezavisnost, gde možete videti razvoj moderne nacije.

Obeležje svetilišta

Džamija Ahi ​​Šerefeddin u Ankari je jedan od 21. spomenika kulturne baštine Turske koji je upisan na Uneskovu listu svetske baštine. Jedna od pet džamija označenih kao „Svetska baština“ pod nazivom „Srednjovekovne džamije sa drvenim stubovima i gredama u Anadoliji“, džamija Ahi ​​Šerefeddin je među najstarijim sačuvanim džamijama u Turskoj. Ulazeći u džamiju, videćete 24 veličanstvena drvena stuba sa kapitelima od mermernih stubova spolija, koji signaliziraju harmoniju svojstvenu ostatku strukture.

Istraživanje Starog grada

Nakon posete džamiji Ahi Šerefeddin, popnite se na obližnji zamak u Ankari da biste uživali u panoramskom pogledu na Ankaru. Dvorac, prvobitno izgrađen kao garnizon, popularna je turistička destinacija koja pruža pogled na grad, kao i domaćinstvo Muzeja anadolskih civilizacija, drevnih kuća u Ankari, džamija i drugih istorijskih znamenitosti. Područje u okviru naselja Kaleiči takođe je vredno posete, sa dvospratnim kućama od drveta i cigle u stilu Ankare koje se nalaze pored uskih ulica. Većina ovih uglednih objekata pretvorena je u hotele ili prodavnice suvenira, zajedno sa kafićima i restoranima koji predstavljaju prepoznatljive ukuse.

multitel/Shutterstock

Tragom prošlosti

Mnoge građevine su oblikovale horizont Ankare, posebno one izgrađene tokom graditeljskog buma u ​​republici. Možete da obiđete kultne republikanske zgrade u kojima se sada nalaze Etnografski muzej i Muzej slikarstva i skulpture. Ako imate vremena da posetite samo jedan muzej da biste saznali o fascinantnoj kulturnoj istoriji Anadolije, razmislite o Muzeju anadolskih civilizacija. Zadivljujuća kolekcija muzeja, smeštena u dve istorijske otomanske zgrade koje su renovirane i prenamenjene, obuhvata artefakte jedinstvene za anadolski region koji su prikazani hronološki, počevši od paleolitskog doba. Godine 1997. Muzej anatolskih civilizacija proglašen je za „Muzej godine u Evropi“ i smatra se jednim od vodećih svetskih muzeja. Pored toga, to je odlično mesto za učenje o bogatoj kulturnoj istoriji Anadolije.

Slavno rimsko nasleđe

Ankara takođe sadrži brojne lokalitete iz rimskog doba, uključujući Julijanov stub, za koji se veruje da je podignut u čast posete rimskog cara Julijana (361-363. nove ere) Ankari. Takođe možete videti Rimske terme koje je u 3. veku sagradio rimski car Karakala, sin Septimija Severa, u ime Asklepija, boga zdravlja, i Avgustov hram, nazvan po rimskom caru.

muratart/Shutterstock

Kulturna oaza

Ankara, kulturno središte, takođe je dom značajnih zgrada kao što su Opera u Ankari, Predsednički simfonijski orkestar (CSO Ada) i CerModern. Posetite modernu zgradu CSO Ada u srcu grada, između zamka Ankara i Anitkabira, na koncert, ili se uputite u CerModern na jugu da biste iskusili moderno lice grada.

Podeli: