Izvor: Tanjug

Vožnja parnim vozom, koga je proslavio serijal filmova o Hariju Poteru, trenutno je zabranjena, dok britanska Kancelarija za železnicu i puteve (ORR) ne donese konačnu odluku o tome da li voz može da nastavi rad sa vagonima sa krilnim vratima.

Jakobitski voz predstavljen je u filmu "Hari Poter i dvorana tajni" 2002. godine, a za ljubitelje autorke Džej Kej Roulings, poznat je kao "Hogvorts ekspres", voz koji je Harija prevozio do magične škole.

Ovim vozom upravlja "West Coast Railways" (WCR), najveći britanski železnički operater koji promoviše kulturnu baštinu, a WRC je saopštio da bi suspenzija saobraćaja mogla da košta kompaniju, ali i lokalne i nacionalne zajednice do 50 miliona funti, prenosi Skaj njuz.

Usluga je radila više od 30 godina uz izuzeće koje joj je omogućavalo da radi sa vagonima sa krilnim vratima na glavnim linijama, što obično nije slučaj.

WCR je podneo zahtev za obnavljanje izuzeća, kao i za privremeno izuzeće koje će delovati dok ORR donese konačnu odluku, uprkos tome što je ta kompanija u decembru izgubila tužbu protiv ORR-a zbog bezbednosnih rizika.

Tokom suđenja, kompanija se žalila da bi trošak od više miliona funti zbog potrebe za naknadnom ugradnjom centralnog zaključavanja mogao da "uništi" njeno poslovanje i tvrdila da su njeni sistemi vrata sigurni.

Međutim, sudija je odbacio slučaj operatera i zaključio da je ORR zauzeo "opravdan“ stav.

"U našim uslugama uživa hiljade turista godišnje. One podstiču lokalnu ekonomiju (škotskih mesta) Malejg i Fort Villijam i donosi procenjenih 20 miliona funti turističomi sektoru Velike Britanije", napomenuo je Džejms Šatlvort, komercijalni menadžer pri WRC-u.

Kompanija je saopštila da će putnicima sa rezervacijama za "Hogvorts ekspres" biti ponuđen puni povraćaj novca. Voz prolazi kroz Škotsko visočje i vodi turiste do čuvenog vijadukta Glenfajen, u blizini grada Invernes i jezera Šil.

Podeli: