Šarmantni "kameni" grad u srcu Hercegovine pružiće vam nezaboravne uspomene, a njegova lepota dugo će vam ostati u sećanju.

Dobio je ime po čuvarima mostova na obalama reke Neretve, a u pitanju je naravno Mostar.

Er Srbija je sada uspostavila i direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara, do kog sada možete da stignete za samo 40 minuta. Cena karte iznosi oko 104 evra.

Mostar tako sada predstavlja idealnu destinaciju za prolećno ili vikend putovanje.

Za vas smo zato izdvojili šta obavezno da obiđete tokom posete Mostaru.

Stari most

Simbol Mostara je čuveni Stari most, koji je izgrađen u 16. veku, a to je i prvi kulturni spomenik u Bosni i Hercegovini koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

Završen je 1566. godine, a bio je jedno od najvećih arhitektonskih dostignuća na Balkanu u tom periodu.

Jednolučni kameni most koji se sada može posetiti obnovljen je tako bude verodostojna zamena za originalni most koji je stajao više od 400 godina, a projektovao ga je Hajrudin, učenik velikog osmanskog arhitekte Sinana.

Shutterstock/Vadym Lavra

Njegovi čuvari su kule Halebija i Tara, koje su za vreme osmanskog carstva služile i kao skladišta municije.

Pešačka staza mosta i prilazni putevi su popločani kaldrmom, kao i glavni putevi u gradu, što Mostaru daje prepoznatljivi šarm. Kamene stepenice omogućavaju ljudima da se popnu na most sa obe strane.

Kriva ćuprija

Međutim, najstariji jednolučni kameni most u Mostaru je Kriva ćuprija ili Kosi most, koji je sagrađen 1558. godine, a projektovao ga je osmanski arhitekta Cejvan Kethoda.

Izgledom podseća na Stari most, a smatra se da je njegova gradnja bila proba pred izgradnju većeg i značajnijeg Starog mosta.

Nalazi se na reci Radobolji.

Shutterstock/MAVRITSINA IRINA

Kujundžiluk

Kujundžiluk je jedna od najstarijih gradskih ulica u Mostaru, a proteže se od Starog mosta do Male tepe.

Poznata je i kao stari bazar ili stara čaršija, a dobila je ime po zlatarima koji su tradicionalno stvarali i prodavali svoju robu u ovoj ulici, a i danas se u njoj prodaju autentične slike, bakrorezi ili rezbarije Starog mosta, kao i drugi suveniri.

Shutterstock/MariaMaslova

Koski Mehmed-pašina džamija

Na levoj obali Neretve, u Starom gradu, nalazi se i Koski Mehmed-pašina džamija. Ukoliko se nađete u Mostaru, obavezno posetite i ovaj nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Shutterstock/franka555

Kajtazova kuća

Nedaleko od Starog mosta nalazi se i Kajtazova kuća, koja je u potpunosti sačuvala tradicionalni izgled i iznutra i spolja. Sačuvala je izvornu arhitekturu i enterijer, a smatra se jednom od najstarijih kuća u Mostaru.

Shutterstock/ecstk22

Spoj arhitekture i istorije


Mostar ima arhitektonski vredne građevine u širokom spektru stilova, pa tako u njemu možete da vidite italijansku franjevačku crkvu, osmansku kuća Muslibegovića, dalmatinsku kuća Ćorovića i pravoslavnu crkvu koja je podignuta kao poklon sultana.

U poseti Mostaru nemojte da propustite da probate i tradicionalnu hranu poput baklava, ćevapa i bureka.

Podeli: