Naučnici proizveli enzim koji može objasniti poreklo života

Naučnici su oponašali prirodnu evoluciju u epruveti, kako bi došli do enzima koji je bio ključan za nastanak života na Zemlji.

Život

Izvor: Daily Mail

Četvrtak, 30.10.2014.

16:50

Default images

Foto: AJ Cann / Flickr.com

Enzim ribozim sadrži ribonukleinsku kiselinu (RNK), za koju je poznato da je ključna za nastanak života.

Ovaj enzim ne samo da otkriva tragove o tome kako je nastao život i kako je evoluirao, nego bi mogao da pruži mogućnost naučnicima da u budućnosti i sami pokrenu evoluciju molekula.

Naučnici The Scripps istraživačkog instituta u San Dijegu (Kalifornija) objašnjavaju da su moderni oblici života zasnovani na DNK (dezoksiribonukleinskoj kiselini) verovatno evoluirali od jednostavnijih RNK oblika, koji su zapravo molekuli koji se samoreplikuju i evoluiraju.

Novostvoreni enzim funkcioniše na sličan način. On spaja “kopiju” niza RNK, koristeći originalni DNK kao uzorak, piše u studiji objavljenoj u žurnalu Nature.

Međutim, on ne klonira molekul, nego pravi sliku sebe, kao u ogledalu. To znači da može efikasnije da stvara veze i razvija živi oblik.

Ni jedan naučni tim do sad nije uspeo da napravi takav enzim.

Nastanak takvih enzima u primordijalnom RNK svetu, za koji nova studija pruža dokaze, možda je bio ključ za stvaranje prvih oblika života.

“Kada ljudima kažem nešto o ovome, oni obično misle da smo mi samo pretpostavili postojanje takvog enzima. Ne, mi smo ga zapravo stvorili”, kaže profesor Džerald Džojs.

Živa stvorenja na Zemlji evoluirala su tako da u svakoj klasi molekula, dominira po jedna hiralnost - asimetrična osobina molekula.

Na primer, svi oblici RNK orijentisani su na desnu stranu i nazivaju se D-RNK.

Strukturalna sličnost enzima RNK čini interakciju unutar te klase efikasnijom, baš kao što je rukovanje efikasnije kad se spoje dve desne, ili dve leve ruke, umesto leve i desne.

“Naučnici su smatrali da mora da postoji zajednička hiralnost među svim molekulima koji dolaze u kontakt, da bi biologija funkcionisala”, objašnjava Džojs.

Međutim, njegova originalna studija koju je sproveo pre trideset godina pokazala je da bi samoreplikatori teško evoluirali u takvim mešavinama.

“OD tad se svi pitamo kako je RNK replikacija mogla da počne na primitivnoj Zemlji”, kaže on.

Novi enzim je stvoren uz pomoć tehnike takozvane evolucije u epruveti.

Džojs i istraživač na postdoktorskim studijama Džonatan Sčepanski počeli su od “supe” od oko jednog kvadriliona kratkih bilijardi kratkih RNK molekula.

Njihovi nizovi su bili nasumični i svi su bili “desnoruki”.

Naučnici su naveli molekule da pokrenu reakciju spajanja i to tako da se “desnoruki” molekuli povežu sa “levorukim”.

Zatim su mogli da se izvuku iz rastvora i potom uvećaju.

Nakon deset takvih rundi, istraživači su imali snažnog kandidata za ribozom, a kasnije su uspeli da stvore enzim koji će i dalje proučavati.

“Želimo da ga oslobodimo, naravno, ne u divljinu nego u laboratoriju, da ga pustimo da se replikuje i evoluira i vidimo kakve ćemo rezultate dobiti”, kaže Džojs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: