Šta sve krije najveća antička grobnica?

Arheolozi su u grobnici u Amfipolu, koja već mesecima zbog svoje veličine i važnosti golica maštu Grka, iskopali i dve karijatide, objavilo je grčko ministarstvo kulture.

Život

Izvor: B92

Utorak, 09.09.2014.

11:01

Default images

Grobnica u Amfipolu, sto kilometara udaljena od Soluna, smatra se najvećim otkrićem iz vremena Aleksandra Makedonskog. Arheolozi pomno i polako iskopavaju skrivena bogatstva, a poslednja važna otkrića iz grobnice su dve mermerne karijatide, kipovi žena koje zamenjuju stubove.

Karijatide podupiru unutrašnji ulaz u grobnicu i načinjene su istom skulptorskom tehnikom kao i sfinge otkrivene na glavnom ulazu. Obe imaju ispruženu ruku u simboličnom gestu kojim zaustavljaju one koji bi pokušali da oskrnave grobnicu.

"To je važno otkriće, koje podržava mišljenje da se radi o važnom spomeniku", objavilo je grčko Ministarstvo kulture.

Arheološka iskopavanja velike grobnice u severnom grčkom gradu Amfipolu izazvala su veliku znatiželju medija i javnosti i podstakla brojna nagađanja o tome kome pripada. Iako čak ni arheolozi nisu sigurni čija je, mnogi uzbuđeno čekaju da se iskopavanja potpuno završe i da napokon saznaju krije li grobnica telo najistaknutije figure drevne Grčke - Aleksandra Makedonskog.
BETA/AP Photo/Culture Ministry
I dok grčko ministarstvo kulture navodi da 590 metara duga grobnica najverovatnije ne pripada "kralju ratniku", niko ne može da ospori da se radi o najvećem grobu otkrivenom u Grčkoj.

Tačna lokacija groba Aleksandra, vladara koji je umro 323. godine pre Hrista u Vavilonu, jedna je od najvećih zagonetki svetske arheologije. Neki stručnjaci smatraju da je verovatno sahranjen u Aleksandriji. Njegova žena Roksana i sin Aleksandar posle njegove smrti proterani su u Amfipol i tu ubijeni zajedno s njegovom majkom i bratom, što druge navodi na zaključak da su u grobnici njihovi ostaci.
BETA/AP Photo/Culture Ministry
Od kada su počela iskopavanja u Amfipolu 2012. godine, arheolozi su otkrili deo ulaza u grobnicu iz četvrtog veka stare ere s 4,5 metara visokim bočnim zidom. Ulaz, zapečaćen s nekoliko kamenih blokova, čuvaju dve, metar i po visoke, bezglave sfinge.
BETA/AP Photo/Culture Ministry
Radovi na nalazištu izazvali su veliko zanimanje medija, pa čak i emitovanje dnevnih televizijskih priloga o novostima s lokacije. Interes je podstakao i policiju da postavi čuvare oko grobnice kako bi sprečili moguće intervencije modernih pljačkaša grobova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: