Život

Sreda, 26.03.2014.

15:50

Let muve kakav do sada niste videli

Istraživači novog rada objavljenog u magazinu „PLOS Biology“ objavili su 3D video koji nam dozvoljava da uronimo u fizionomiju muve i vidimo njene mehanizme leta u akciji, piše Vice.

Izvor: Vice

Default images

Istraživači su uz pomoć X-zraka otkrili koliko svaki mišić i zglobni mehanizmi na telu male muve rade kako bi joj dozvolili da zuji unaokolo sa iritirajućim okretima i promenama putanje.

Različiti mišići obeleženi su posebnim bojama u videu, koji je dodatno usporen, kako bi bili naglašeni svi detalji leta.

„Mrdanje krila muve je 50 puta brže od treptaja oka ljudi i kontrolišu ga brojni mali mišići za upravljanje – od kojih su neki tanki poput vlasi kose“, napisali su autori studije.

Ovo dodatno naglašava težinu zadatka da se ovakva vrsta pokreta zabeleži kao i značaj ovog videa.

Naravno, tehnika X-zraka, koja je korišćena, znatno je kompleksnija od one koju smo navikli da viđamo u bolnicama. Zapravo, sav rad morao je da bude izveden korišćenjem akceleratora čestica sa instituta Pol Šerer u Švajcarskoj.

Ova tehnologija beleži poprečni presek žive muve u letu u mikrometarskoj rezoluciji, a dobijeni preseci su potom kombinovani sa dinamičkim modelom.

Pošto su istraživači želeli da vide kako muva skreće u letu, oni su je vrteli naokolo tako što su je povezali sa gramofonom i rotirali.

Kada su počele da se vrte, muve su instinktivno pokušale da lete u suprotnom smeru, što je istraživačima dalo prilku da istraže i njene mehanizme upravljanja.

„Otkrili smo da muve poseduju mehanizam koji je sličan diferencijalu kod automobila – dok je snaga koja se isporučuje krilima konstantna, muva ‘koči’ na jednoj strani preusmeravajući višak snage u mišić za upravljanje koji je specijalizovan da apsorbuje mehaničku energiju“, objasnio je Grejem Tejlor, istraživač sa Univerziteta Oksford, u izjavi.

Ovo istraživanje moglo bi da inspiriše mikrovazdušna vozila poput mikrodronova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: