Sarajlije žele spomenik uličnom čistaču cipela

Građani Sarajeva pokrenuli su peticiju da se najpoznatijem uličnom čistaču cipela u Sarajevu Huseinu Hasaniju, poznatom kao čika Mišo, podigne spomenik u centru grada.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 09.01.2014.

20:40

Default images

Hasani je u Sarajevu umro 6. januara ove godine u 82. godini, što je izazvalo veliko žaljenje građana, koji su na mestu gde je radio postavili cveće i zapalili sveće.

Sarajlije smatraju da je čika Mišo legenda grada Sarajeva i da će njegovim odlaskom grad biti mnogo prazniji.

On je na ulici radio više od 60 godina, a za to vreme je stekao veliku naklonost građana, ali i javnih ličnosti koji su često zastajali pored Hasanija i s njim razmenjivali mišljenje o svakodnevnim životnim temama.

Čika Mišo je bio jedan od najpoznatijih simbola Sarajeva i jedini posleratni ulični čistač cipela. Rođen je 22. decembra 1931. godine. Dobio je posebno priznanje Grada Sarajeva i stan koji mu je osigurala Vlada Kantona Sarajevo.

Čika Mišo je ostao na svom radnom mestu i posle otvaranja prvog Mekdonalds restorana u glavnom gradu BiH pre tri godine. Na istom mestu je počeo da radi pre 60 godina, gđe se najpre nalazila stara sarajevska prodavnica duvana, zatim restoran Ekspres, a od 2011. godine je izgrađen Mekdonaldsov restoran brze hrane.

Plašio se legendarni čistač cipela da će biti deložiran ispred luksuznog zdanja novog restorana, zbog čega je tražio potpis vlasnika franšize za Mekdonalds u Sarajevu da mu garantuje da njegovo radno mesto neće biti razrušeno.

Gledajući redove gostiju u Mekdonaldsu, čika Mišo je često izjavljivao da bi želeo da su isti toliki redovi i pred njegovom "radnjom". Od svog posla, kako je izjavio pre godinu dana, više nije mogao lagodno da živi jer "ljudi sve manje čiste cipele na ulici".

Peticija s potpisima građana koja je pokrenuta da čika Mišo dobije spomenik u Sarajevu biće predata Vladi Kantona Sarajevo i opštinama Centar i Stari Grad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: