Ko na Balkanu najviše troši u kafani?

Na Balkanu decenijama važe određene predrasude kada je reč o odlascima u kafanu i trošenju novca. Srbe i Bosance „bio“ je glas da ne žale novac na provod i izlazak, međutim statistika nam govori sasvim drugu priču.

Život

Izvor: Telegraf, Dnevni Avaz

Subota, 31.08.2013.

15:07

Default images

Građani Srbije, na primer, očigledno idu praznih džepova i u kafićima najčešće popiju kafu ili sok. U restorane se porodično retko ide, pa mnogi to učine jednom do dva puta u toku cele godine.

- U Srbiji se po stanovniku godišnje u restoranima i hotelima potroši 37 evra po stanovniku, a to je u zbiru 265 miliona evra godišnje. Upravo toliko građani ostave na hranu i piće u ugostiteljskim objektima – kaže za ekonomista Miroslav Zdravković.

To znači da su do kraja avgusta ove godine građani Srbije ostavili oko 176 miliona evra u kafanama, odnosno 22 miliona evra svakog mjeseca.

- Poređenja radi, prema poslednjim dostupnim podacima iz 2011. godine, Hrvati godišnje u restoranima i hotelima potroše 375 miliona evra godišnje ili 87,4 evra po stanovniku, dok Slovenci daleko više – ravno 577 miliona evra ili 281 evro po stanovniku – navodi Zdravković.

Lošije od Srba, po pitanju troškarenja, stoje građani Bosne i Hercegovine (BiH) koji na raspolaganju imaju svega 27,2 evra za kafanu.

Za razliku od njih, Crnogorci mogu da izdvoje 45,9 evra za trošak u restoranu.

Koliko vi izdvajate mesečno za odlaske u kafanu?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: