"Operacija zaraza": Kako su Sovjeti širili laži?

"Operacija zaraza" je dokumentarni film Njujork tajmsa koji počinje u Sovjetskom Savezu 1959. godine, kada autori smeštaju početak jednog od najvećih svetskih mehanizama za dezinformisanje.

Život

Izvor: B92

Sreda, 12.12.2018.

11:47

Foto: Thinkstock

Koristeći animacije i veoma uverljive intervjue sa sovjetskim agentima za dezinformisanje, ovaj dokumentarni film rekonstruiše sovjetski priručnik pomoću kojeg su stvorene viralne laži u doba pre interneta, prenosi RSE.

Film razotkriva moskovske kampanje za dezinformisanje, prikazujući ih kao visoko organizovane i dobro finansirane vojne obaveštajne napore od šezdesetih godina, čija je svrha bila da destabilizuju Zapad, tako da nekada Sovjetski Savez, a sada Rusija mogu lakše da zastrašuju zemlje jednu po jednu.

Ovaj priručnik za obmanjivanje se sada oponaša širom sveta, od Indije do Mjanmara i Vašingtona, kažu autori, objašnjavajući da je današnja kriza lažnih vesti stara, a ne nova priča, i stoga s "Operacijom zaraza" pokušavaju da promene način na koji se čita vest.

"Rusko mešanja u izbore u Sjedinjenim Državama nije obmana. To je vrhunac decenijama duge moskovske kampanje da uništi Zapad.

"Operacija zaraza" otkriva načine na koje se jedna od osnovnih sovjetskih taktika - objava laži o Americi - nastavlja danas.

Ceo film možete da pogledate u videu ispod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: