Frojd je formirao "Tajni odbor" i poklanjao članovima ovaj nakit

Osnivač psihoanalize Sigmund Frojd bio je strastveni sakupljač antikviteta, te je s godinama prikupio impresivan broj umetničkih dela iz antičke Grčke, Rima, Egipta, Indije... U jednom trenutku života počeo je dragim ljudima da poklanja prstenje.

Život

Izvor: B92

Subota, 21.07.2018.

12:05

Frojd je formirao
Foto: Getty

Negde oko 1912. godine područje psihoanalize u nastajanju i njegov hobi krenuli su u čudnom smeru. Tada je Frojd počeo, uskom krugu studenata, prijateljima i kolegama, da poklanja prstenje sa pečatom, obično sa starim rezbarijama u modernom obliku, prenosi Telegram.hr.

AFP navodi da je po prvi put Izraelski muzej izložio šest prstenova, na izložbi “Prstenje Frojda” koja je otvorena juče.

U knjizi “Tajni prsten: Frojdov unutrašnji krug i politika psihoanalize”, Filis Grozkurt objašnjava da se oko 1912. godine Frojdov glavni učenik i intelektualni naslednik, Karl Jung, rastao sa svojim mentorom i počeo da razvija svoje teorije koje su odstupale od Frojdovog rada.

Frojd je, u nadi da će zadržati uticaj na polju psihoanalize, skupio šest istaknutih studenata i stvorio “Tajni odbor” kako bi propagirao i branio svoj rad od Jungovih psihoanaliza.

Kako bi zaključio sporazum, Frojd je svakome članu poklonio stari prsten s grbom ili rimskim bogom iz svoje kolekcije antikviteta.

Kasnije je drugo prstenje darivao prijateljima i studentima, a tokom života poklonio je, smatra se, oko 20 takvih prstenova.

Kustos izložbe, Morag Vilhelm kaže za AFP da se među prstenjem nalazi jedan s kamenom koji je pokazuje boginju Niku. Taj prsten je poklonio Evi Rosenfeld, jednoj od pacijentkinja i psihoanalitičarki koja je sarađivala s njegovom ćerkom Anom.

Jedan prsten je dao svojoj ćerki Ani, a jedan je u vlasništvu mađarskog učenika Šandora Ferencija. I nemački psihoanalitičar Ernst Zimel takođe je od Frojda dobio prsten.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: