Mapa najvećih optimista kada je reč o budućnosti njihovih zemalja

Terorizam, rasizam i pad životnog standarda unose dozu pesimizma u zapadnim zemljama. Da li je to slučaj i sa ostatkom sveta?

Život

Izvor: B92

Subota, 21.10.2017.

10:20

Mapa najvećih optimista kada je reč o budućnosti njihovih zemalja
Foto: Thinkstock

Gallup je nedavno prikupio podatke iz celog sveta analizirajući koliki su ljudi optimisti kada je u pitanju budućnost njihove zemlje.

Koliko je njihova zemlja uspešna ili misle da će napredovati ocenjivali su na skali od 0 do 10. Od ispitanika je traženo da ocene svoj trenutni život, kao i kako misle da će izgledati njihova budućnost na teritoriji njihove države.

Na osnovu datih ocena analitičari su pokušali i da utvrde i koliko njihovi ispitanici veruju da su uspešni ili nisu.

Oni koji su zadovoljni svojim životom, odnosno, ocenjuju ga sedmicom ili većom ocenom, a svoju budućnost većom ocenom od sedmice, dosledni su i imaju šanse za napredovanje.

Kada se uzmu u obzir podaci u poslednjih 10 godina, optimizam u pojedinim zemljama je u konstantnom padu. Najveći pad imaju Grčka i Španija, zatim Egipat, Sigapur i Belgija, a onda Indija, Novi Zeland i Amerika.

S druge strane, stanovnici pojedinih zemalja, kao što su El Salvador, Letonija, Honduras, Nikaragva, Tadžikistan i Ekvador, ističu da se živi bolje nego ranije. Isto mišljenje dele Kirgistanci, Kambodžani, Mađari, Nigerijci, Nemci, Izraelci, Filipinci, Rumuni, Nijegijci.

Od ispitanika je traženo i da daju svoje mišljenje samo za poslednje tri godine. Na osnovu tih podataka, najveći pad zabeležen je u Turkmenistanu i Brazilu, a zatim i Indiji, Jordanu i Malavima.

S druge strane, Independent navodi da je najveći porast zabeležen na Kosovu, Gani, Gvineji, El Salvadoru, Mađarskom, Mongoliji, Čadu, Hondurasu, Togu i Austriji.

Ovaj list takođe piše da je zapanjujuće što se Kosovo našlo na samom vrhu, s obzirom na to da su "otcepljenje od Srbije proglasili tek 2008. godine.“

"Uprkos problematičnoj prošlosti, stanovnici Kosova imaju pozitivna očekivanja", navodi se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: