Pronađeno jezero ispod mora - ko tu zaroni, ne vraća se

U Meksičkom zalivu, duboko ispod površine mora, krije se jedno neobično jezero. Svako ko pokuša da uđe u njega će neizmerno patiti, kaže profesor Erik Kords sa Univerziteta Templ.

Život

Izvor: B92

Petak, 16.06.2017.

08:10

Pronađeno jezero ispod mora - ko tu zaroni, ne vraća se
Foto: EVNautilus / Youtube screenshot

Kords je jedan od naučnika koji su istraživali spomenuti bazen, koji se u naučnom časopisu “Okeanografija” naziva još i “džakuzijem očaja”.

"Ovo jezero predstavlja jednu od najneverovatnijih stvari koje možemo da pronađemo u dubokom moru. Ako krenete prema dnu okeana i gledate u jezero ili reku koja teče, cela scena izgleda kao da je s drugog sveta", rekao je Kords.

Voda u ovm neobičnom morskom jezeru je oko pet puta slanija od vode koja ga okružuje. Osim toga, sadrži veliku koncentraciju metana i vodonik sulfida, koji sprečavaju njegovo mešanje s vodom okolnog mora.

Za životinje i ljude koji uplivaju, odnosno zarone u njega, toksična koncentracija elemenata je vrlo verovatno smrtonosna. U takvim uslovima mogu da prežive jedino bakterijski oblici života, crvi i škampi.

Za naučnike je ovo jezero poput dečjeg igrališta, u kojem mogu da istražuju kako određeni organizmi mogu da prežive u tako ekstremnim uslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: