Prava prilika: Na eBay-u ponuđena nacistička mašina za šifre

Istorijska mašina pomoću koje je Hitler razmenjivao poruke sa svojim generalima pronađena je u jednoj šupi u Eseksu.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 29.05.2016.

22:00

Prava prilika: Na eBay-u ponuđena nacistička mašina za šifre
Foto: ilustracija / Wikimedia Commons / public domain

Osoblje Nacionalnog tehničkog muzeja u Blečli Parku pronašlo je na eBayu pisaću mašinu, poznatu pod imenom ‘Lorenc’. Na tom internet servisu bio je ponuđen na prodaju kao telegrafska mašina za 9 i po funti.

Osoblje muzeja pozvalo je korisnike eBaya da potraže i motor, drugi ključni deo opreme.

"Moji kolege su pretraživale eBay i videle fotografiju nečega što je izgledalo kao teleprinter", rekao je Džon Veter, volonter u muzeju.

Veter je zatim otputovao u Sautend, gde je mašinu u originalnoj kutiji našao na podu šupe, među ‘hrpom smeća’.

"Pitao sam vlasnicu koliko košta, rekla nam je 9 i po funti. Dao sam joj novčanicu od deset funti i rekao da zadrži ostatak", kaže Veter.

Mašina je funkcionisala tako što su se u nju unosile poruke na nemačkom jeziku, a zatim su šifrirane pomoću dvanaest točkića s različitim znakovima. Prema zvaničnicima muzeja, Lorenc se nalazio na sigurnim lokacijama i mnogo je veći od Enigme, slavne mašine za šifriranje poruka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: