U Šidu zabranjena izložba o Prajdu

Izložba "Ovo je Prajd" Inicijative mladih za ljudska prava, koja je trebalo sinoć da bude otvorena u Šidu, zabranjena je dva sata pre zvaničnog otvaranja, saopštila je danas ta organizacija.

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

09:15

Default images

Izložba je trebalo da bude otvorena u Gradskoj biblioteci "Simeon Piščević" u Šidu, i da bude postavljena do 23. decembra, ali je direktorka te ustanove Slavica Varničić zabranila njeno održavanje.

Fotografije sa ovogodišnjeg beogradskog i osiječkog Prajda koje su činile izložbu uklonjene su sa zidova biblioteke, o čemu su organizatori bili obavešteni dva sata pre zvaničnog otvaranja, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da im je direktorka rekla da je izložba "skinuta" i da ih čeka spakovana u biblioteci, uz argument da su, postavljajući izložbu, "oštetili zid" biblioteke.

Zatim je održan sastanak na kojem je direktorka biblioteke saopštila da nijedna od tri planirane aktivnosti ne može da se održi u prostorijama biblioteke, navodi se u saopštenju.

Izložba je trebalo da bude deo programa festivala "Mesec ljudskih prava" koji organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava. U okviru tog programa bilo je predvidjeno održavanje debate na temu "Proterivanje Hrvata iz Srema", kao i predstavljanje projekta "Nepodobni građani" Vojvođanskog građanskog centra.
Foto: www.yihr.rs
Nakon zabrane, desetak aktivista Inicijative mladih za ljudska prava su organizovali uličnu akciju u centru Šida, pa su se sa eksponatima zabranjene izložbe "Ovo je Prajd" fotografisali ispred Gradske biblioteke, Gradske opštine i u Gradskom parku.

Aktivisti su direktorki Gradske biblioteke poslali jednu od fotografija sa izložbe, sa porukom: "Draga direktorka, jači smo od Vaše cenzure. Vaša Inicijativa".

"Tužno je da u godini kada je u Srbiji održana prva mirna Parada ponosa, direktorka jedne edukativne institucije zabranjuje izložbu koja predstavlja fotografije sa tog dogadjaja", saopštila je Inicijativa mladih i zatražila od direktorke izvinjenje LGBT populaciji zbog "homofobične" reakcije.

Ta organizacija zatražila je da ministar kulture i informisanja koji je lično podržao Paradu ponosa i učestvovao u šetnji, ali i ostali zvaničnici osude ovaj potez direktorke biblioteke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: