Francuzi uništili šokantnu skulpturu

Nepoznati ljudi izduvali su tokom prošle noći monumentalnu zelenu skulpturu, nalik džinovskoj seksi igrački, koja je nedavno postavljena na trgu Vandom u Parizu.

Izvor: Izvor: Tanjug

Subota, 18.10.2014.

15:28

Default images

"Iskoristivši trenutak nepažnje obezbeđenja, nepoznate osobe presekle su kablove koje su držale skulpturu. Umetničko delo na naduvavanje se ubrzo urušilo. Istraga je u toku", izjavio je za AFP izvor iz policije, dodavši da se od jutros skulptura ponovo naduvava.

Kontroverzna skulptura pod nazivom "Drvo", delo američkog umetnika Pola Mekartija, postavljena je u okviru Međunarodnog sajma savremene umetnosti (FIAC), najveće takve manifestacije u svetu, koji se tradicionalno održava svakog oktobra u francuskoj prestonici.

Instalacija na trgu Vandom, na kojem se nalaze brojne draguljarnice i luksuzni butici, izazvala je žestoku polemiku u javnosti. Božićno drvo za jedne, seks-igračka za druge, kontroverza se sa društvenih mreža proširila i na medije i političku scenu, a sam umetnik je čak bio fizički napadnut.

Umetnička direktorka FIAC-a, Dženifer Flej, napominje da je "Drvo" dobilo "sve neophodne dozvole: od prefekture policije, gradskog veća Pariza i ministarstva Kulture, kao i komiteta Vandom koji okuplja trgovce sa trga".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: