Srbija: U školi uče i odbranu od seksualnih nasilnika

Đaci u Srbiji imaće mogućnost da od svojih nastavnika na časovima fizičkog vaspitanja uče kako da se odbrane u slučaju seksualnog nasilja, koje prema podacima Saveta Evrope doživi svaki peti mladi Evropljanin do 18. godine.

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

19:19

Default images

U organizaciji Incest trauma centra, osmoro nastavnika fizičkog vaspitanja iz Beograda, Temerina i Stare Pazove je tokom prethodnih šest meseci osposobljeno da uči đake kako da umanje rizik i suprotstave se seksualnom napadu koristeći veštinu realnog aikidoa, rečeno je danas na prvom času samoodbrane.

Na skupu u Centru za kulturnu dekontaminaciju, nastavnici i đaci su pod nadzorom inspektora Svetskog centra za realni aikido pokazali šta su naučili za pola godine, a direktorka Incest treuma centra Dušica Popadić ukazala je da je kod nas prvi put oformljen ovakav školski tim.

"Prevencija seksualnog nasilja ne treba da bude poseban predmet, jer se u 11 predmeta već uči o ovom problemu, među kojima je sada i fizičko vaspitanje", rekla je Popadić Tanjugu.

Profesori u svojim ali i školama u okruženju će obučavati decu i kolege nastavnike, rekla je ona i ukazala da predstoji akreditovanje programa kod Ministarstva prosvete.

Popadić je navela da je obuka naišla na izuzetno interesovanje kod dece u najavila da će novi ciklus obuke za profesore biti nastavljen od septembra.

Koordinatorka Jedinice za prevenciju nasilja Ministarstva prosvete Biljana Lajović ukazala je da teme iz seksuanog obrazovanja i sprečavanja nasilja mogu da budu zastupljene na časovima iz različitih predmeta.

“Tako što će nastavnici prolaziti različite obuke koje će ih osposobiti da decu u redovnoj nastavi ili slobodnim aktivnostim nauče veštinama koje će im pomoći da se zaštite od napasnika”, rekla je Lajović Tanjugu, verujući da će Ministarstvo u narednom periodu razmatrati najbolji način da se ova znanja uključe u redovnu nastavu.

Prvom času samoodbrane prisustvovala je i šefica Kancelarije Saveta Evrope u Srbiji Antje Rotemund, koja je istakla da Savet podržava inicijativu da se tema zaštite od seksualnog nasilja uvede u škole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: