Naučnici: Ostavite Teslu na miru!

Grupa naučnika i poštovalaca Nikole Tesle (za sada njih 11.000) usprotivila se jučerašnjoj najavi premeštanja urne sa posmrtnim ostacima našeg poznatog naučnika u Hram Svetog Save. Oni su kreirali i Fejsbuk stranicu pod nazivom „Ostavite Teslu na miru“, a na Tviteru je pokrenut hešteg #odbranimoTeslu.

Izvor: Boško Nikoliæ

Subota, 01.03.2014.

21:31

Default images

Predstavnici Vlade Srbije u tehničkom mandatu, privremenih organa Grada Beograda i Srpske pravoslavne crkve su juče obelodanili ideju o premeštanju urne sa posmrtnim ostacima Nikole Tesle koja se nalazi od osnivanja u Muzeju Nikole Tesle.

Na društvenim mrežama je otvorena i diskusija o verskoj pripadnosti samog Nikole Tesle, koji je iako poreklom iz pravoslavne porodice za list Liberty 1937. godine izjavio: „Ja nisam vernik u izvornom (orthodox) smislu“. Ipak domaći naučnici tvrde da se ne treba baviti preispitivanjem duhovnosti i nacionalnosti Nikole Tesle, jer su to njegovi lična ubeđenja, već načinom na koji se donose odluke u našoj zemlji. Takođe ne treba zaboraviti da je poslednja želja njegove porodice bila da urna počiva u Muzeju Nikole Tesle, zbog čega je pored čuvanja njegove zaostavštine Muzej i izgrađen.

Ovim povodom razgovaramo i sa dr Milovanom Šuvakovim, višim naučnim saradnikom Instituta za fiziku u Beogradu. On za B92 kaže: "Mene iznenađuje činjenica da neko koristi premeštanje posmrtnih ostataka Nikole Tesle u političke svrhe. Dodatno zbunjuje to da se radi o čoveku koji simbolizuje nauku i istraživanja, koji su u našoj zemlji dovedeni do granice opstanka nebrigom i nestručnošću svih dosadašnjih vladajućih garnitura."
Fejsbuk stranica &quotOstavite teslu na miru"
Grupa poštovalaca našeg najvećeg naučnika između ostalog na svojoj Fejsabuk stranici kaže: „Želimo da ova stranica bude početak građanske inicijative za odbranu zdravog razuma i da iskoristimo sva zakonska sredstva kako bismo sprečili da urna jednog od najvećih svetskih naučnika završi kao ukras u jednom verskom objektu. Zbog toga ćemo tražiti da se preispitaju i svi pravni aspekti ovog plana tehničke Vlade i privremenog gradskog veća.“

"Apelujem na sve političke aktere u kampanji, da se manu Teslinih posmrtnih ostataka i da nam umesto toga predstave svoj plan za spas nauke koja je na izdisaju, kako bismo lakše na osnovu toga odlučili za koga da glasamo!" – na kraju dodaje dr Šuvakov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

233 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: