Mačke imaju 300 različitih izraza lica i ekspresija: Neke su iste kao kod ljudi

Istraživanje sa Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA) donosi zanimljive uvide u svet komunikacije mačaka kroz izraze lica. Šta vaš ljubimac želi da vam kaže i kako to radi.

Izvor: B92

Petak, 03.11.2023.

18:31

Mačke imaju 300 različitih izraza lica i ekspresija: Neke su iste kao kod ljudi
Foto: GreenArt/Shutterstock

Da li ste se ikada zapitali šta mačji izraz lica znače vama ili drugim mačkama? Studija sa Univerziteta u Kaliforniji (UCLA) može nam pomoći da bolje razumemo ove misteriozne ljubimce i šta oni pokušavaju da kažu svojim izrazima. Istraživači su zabeležili čak 276 jedinstvenih izraza lica kod mačaka koje su proučavali, dok šimpanze, za poređenje, imaju oko 357 različitih izraza lica.

Još jedna interesantna stvar u vezi sa ovim istraživanjem je da mačke dele neke zajedničke izraze lica sa ljudima. Ovo može biti fascinantno, s obzirom na to da su mačke kućni ljubimci hiljadama godina. Možda su tokom tog dugog perioda suživota sa ljudima usvojili ili razvili neke izraze lica koji su im slični. Ova činjenica postavlja pitanje kako smo tokom naše istorije zajedničkog života možda uticali na način na koji mačke komuniciraju sa nama i međusobno, navodi BBC.

Iako je ova studija veoma intrigantna, potrebna su dodatna istraživanja da bi se steklo dublje razumevanje ove složene dinamike izraza lica kod mačaka. Razumevanje ovih signala moglo bi poboljšati našu komunikaciju sa našim mačkama i poboljšati naše odnose sa njima. Buduća istraživanja će nam, nadamo se, dati više uvida u ovu magičnu vezu između nas i naših krznenih prijatelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: