Oglasila se Poljska povodom neregularnosti na Evroviziji: "Glasali su po svom nahođenju"

Televizija Polska takođe je objavila saopštenje u vezi sa glasanjem žirija na Pesmi Evrovizije 2022.

Izvor: B92

Subota, 21.05.2022.

10:33

Oglasila se Poljska povodom neregularnosti na Evroviziji:
Foto:EPA/ Alessandro Di Marco

Poljska se nalazi među šest zemalja čiji su glasovi žirija uklonjeni sa takmičenja i zamenjeni EBU rezultatima "zasnovanim na prethodnim obrascima glasanja", šta god to značilo. Šut-kartu su, uz njih, dobili Azerbejdžan, Gruzija, Crna Gora, Rumunija i San Marino.

U saopštenju koje je izdala TV Polska stoji da kategorički odbacuju sve optužbe na račun poljskih članova žirija kao neosnovane i apsurdne.

"Članovi poljskog žirija su glasali isključivo po svom osećaju i nahođenju, ne vodeći računa ni o jednom algoritmu, pa ni o EBU algoritmu. Ocenjujući Ukrajinu sa najviše bodova, oni su izrazili svoju nezavisnost, a ne postoji bilo kakva veza između glasova koje su dali ostalim takmičarima i glasova koje je dobio naš predstavnik."

Televizja Polska će narednih dana pokušati da sve razjasni sa predstavnicima Evropske radiodifuzne unije, koja je organizator Pesme Evrovizije. Uručiće im protest TVP i zahtev da se poboljša transparentnost glasanja i dodele bodova, "kako bi se ubuduće izbegle nepotrebne zabune".

TVP se ovim pridružila emiterima Crne Gore, Rumunije, Gruzije i Azerbejdžana u traženju objašnjenja od EBU.

Inače, poljski predstavnik Okman je završio 12. u finalu sa pesmom "River". Ovo je najbolji rezultat za Poljsku od 2016. godine, kada je Mihal Špak u Stokholmu osvojio osmo mesto.

Poljska je prvi put učestvovala na takmičenju za Pesmu Evrovizije 1994. zajedno sa nizom drugih istočnoevropskih zemalja. Njihova debitantska godina je bila i njihov najbolji rezultat do sada - Edita Gorniak plasirala se na drugo mesto sa pesmom "To nisam ja!". Posle ovoga, Poljska nije uspela da ponovi početni uspeh, bila je u prvih 10 samo još jednom, nakon dugogodišnjeg odsustvovanja sa takmičenja iz kojeg se povukla zbog finansijskih poteškoća. Vratili su se na Evroviziju 2014. i bili u finalu svake godine do 2017.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: