"Ovo nek jede doktor, a meni daj sa čvarcima pa nek umrem": Tito je voleo da jede sve VIDEO

Na današnji dan, pre tačno 41 godine, preminuo je predsednik SFRJ, i ljubitelj svinjskog gulaša - Josip Broz Tito. Sećanje na njega deli legenda kulinarstva Mića Stojanović, čovek koji je godinama spremao jela za veliki broj državnika.

Izvor: B92, Prva TV

Utorak, 04.05.2021.

15:31

Foto: Printscreen/Prva TV

U restoranu Miće Stojanovića, kuvara koji je 24 godine spremao specijalitete za Tita i delegacije koje su dolazile, danas je na meniju gulaš - Titovo omiljeno jelo.

"Tito je voleo da jede sve. Izbegavao je ribu, možda zato što su ga nervirale kosti, a najviše je voleo svinjsko jelo i testo, štrudlu od maka i štrudlu sa sirom", kaže Milan Stojanović, sin legendarnog kuvara, koji danas ima 86 godina.

Kaže da mu je otac, koji je često odlazio do Belog dvora, ali i spremao specijalitete na brodu Galeb, ispričao anegdote iz vremena njegovog rada sa Ttitom.

"Na Brionima, da bi došao do plaže, mora da prođe kroz kuhinju, onda propusti prvo Jovanku, zastane i pita - Druže Mićo, šta se danas kuha? Junetina? Još nije gotova? Izvadite malo i donesite da probamo uz špricer", priča Milan.

Kako kaže, jedini put kada se Tito požalio bilo je kada su mu nakon operacije žuči zabranili da jede žumance. Tito je ušao u kuhinju, doneo tanjir i rekao:

"Druže Mićo, šta je ovo? Ovo nek jede doktor, a meni daj kajganu sa čvarcima pa nek umrem", i živeo je još 30 godina, dodaje Milan.

U video-prilogu pogledajte i kako je nastala Karađorđeva šnicla:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: