Muzičari se pobunili: Evrosong doveden u pitanje?

Vivijen Vesvud, Piter Gabrijel i Volf Alis nalaze se među 50 britanskih umetnika koji su zatražili da se Evrosong premesti iz Izraela, piše BBC.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2019.

10:00

Muzičari se pobunili: Evrosong doveden u pitanje?
Prošlogodišnja pobednica/ Foto: Getty

Pozivajući se na kršenja ljudskih prava, u otvorenom pismu BBC-ju zahtevaju od javnog servisa da od organizatora zatraži da se takmičenje za pesmu Evrope održi u nekoj drugoj državi.

"Evrosong možda jeste laka zabava, ali to ne znači da ne treba voditi računa o ljudskim pravima", stoji u pismu.

BBC im je odgovorio kako ne priliči da se "učestvovanje BBC-ja koristi u političke svrhe".

Godišnje takmičenje trebalo bi da se u maju održi u Tel Avivu, nakon pobede izraelske pevačice Nete 2018. Pobednička zemlja obično organizuje Evrosong iduće godine.

Britanski umetnici kažu da je tvrdnja organizatora da se tim takmičenjem slavi raznolikost i uključivost "šuplja s obzirom na izraelsku okupaciju Zapadne obale, istočnog Jerusalima i Golanske visoravni".

"Ne smemo zatvarati oči pred sistemskim izraelskim kršenjem prava Palestinaca. BBC prema svome statutu mora da promoviše slobodu izražavanja. Trebao bi delovati u skladu sa svojim načelima i izvršiti pritisak na Euroviziju da se takmičenje premesti u zemlju u kojoj se ne događaju zločini protiv slobode", ističu britanske zvezde.

Pismo je upućeno nekoliko nedelja pre emisije "Evrovizija: Vi odlučujete", šou-programa BBC-ja u kojem gledaoci glasaju za britanskog predstavnika na Evrosongu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: