Naučnici otkrili jednu od najstarijih zvezda u svemiru?

Astronomi su pronašli zvezdu za koju veruju da je jedna od najstarijih zvezda u svemiru. Procenjuju da je stara 13,5 milijardi godina i da je formirana gotovo u potpunosti od materijala koji su nastali Velikim praskom.

Izvor: B92

Sreda, 07.11.2018.

15:30

Naučnici otkrili jednu od najstarijih zvezda u svemiru?
Foto: EPA/NASA / HUBBLE HANDOUT

Godine starosti zvezde sugerišu, naveli su naučnici, i da bi naše sunce moglo da bude najmanje tri milijarde godina starije nego što se to do sada mislilo, navodi se u istraživanju Univerziteta Džon Hopkins u Merilendu.

Sastav novootkrivenog tela ukazuje na to da može da postoji samo jedna generacija koja je nastala iz Velikog praska u kosmičkom porodičnom stablu.

"Ova zvezdica je možda jedna za 10 miliona", rekao je Kevin Šlaufman, docent za fiziku i astronomiju i vodeći autor istraživanja, navodi Independent.

"To nam govori nešto veoma važno kada su u pitanju prve generacije zvezda", dodao je on.

Prve zvezde su formirane nakon što je univerzum nastao Velikim praskom pre 13,8 milijardi godina, a nastale su u potpunosti od vodonika, helijuma i malih količina litijuma. Te zvezde su zatim proizvele elemente teže od helijuma u njihovim jezgrima i eksplodirale su kao supernove.

Sledeća generacija zvezda nastala je od oblaka materijala obloženih tim metalima, koje je je i "ubacila" u svoj sastav. Sadržaj metala se povećavao kako je nastavljao ciklus rađanja i smrti zvezda.

Novo otkrivena zvezda - po imenu 2MASS J18082002-5104378 B - ima izuzetno nizak sadržaj metala, što ukazuje da je formirana relativno brzo posle Velikog praska.

Istraživači Džon Hopking- a su rekli da zvezda sadrži manje metala nego bilo koja druga koja je do sada otkrivena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: