Svet je napustio Žuga iz kultne pesme "Zabranjenog pušenja"

Nije kraj lošim vestima u 2016. Napustili su nas mnogi poznati muzičari, a juče i junak opevan u pesmi koja je obeležila mladost mnogim rođenim 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

Izvor: Vecernji.hr

Subota, 31.12.2016.

11:07

Svet je napustio Žuga iz kultne pesme
Iz filma "Balada o Pišonji i Žugi" (Foto: YouTube Screenshot)

U Metkoviću je u 52. godini iznenada preminuo Predrag Žustrić – Žuga, onaj Žuga o kom su u pesmama "Balada o Pišonji i Žugi", i "Pišonja i Žuga u paklu droge" pevali u Zabranjenom pušenju.

Hrvatski “Večernji list” je prošle godine napravio veliki intervju sa Žugom, u kom se on prisetio opevanog događaja, kada su pokojni Jasmin Nišić-Pišonja i on ukrali autobus.

“Sejo Sexon je morao da promeni tekst kako ga tadašnja milicija ne bi tužila. Često su me ljudi pitali zašto smo ukrali taj kasetaš, a mi ga nismo ukrali. Istina je da smo se napili i krenuli da se provozamo. Znali smo da iza vrata ima dugme kojom se ona otvaraju, jer nam nije bilo prvi put da smo tako ulazili u autobus. Krenuli smo od mesta na kom je današnji hotel Holiday In, a zaustavili su nas između Hadžića i Pazarića. Nismo ni došli do Bradine, kako pevaju u pesmi. Tu su nam napravili barikadu u koju smo udarili i autobus se ugasio”, prisetio se tada Žuga događaja iz 1981. kada je on imao 17 godina, a Pišonja 15.

Majka je vikala: "Kuku meni sramote"

“Bila su to druga vremena. Kad napraviš nešto tako, pa te milicija dobro “izbuba”, onda završiš u zatvoru pa ti dođu otac i majka i kukaju. Bila je to za njih velika sramota. Govorili su mi: ‘Ćuti, nemoj da iko sazna’. Međutim, kad je izašla pesma, vikali su za nama po gradu – evo Pišonje i Žuge. Onda mi je tek majka “sela na glavu” i vikala: ‘Kuku meni sramote’”, ispričao je Žuga.

“Meni su u školi skratili prezime, pa sam postao Žuga. A Pišonju smo zvali Šonjo, dok nismo saznali za zanimljivu priču”, objasnio je Žuga.

“Jasmin je bio iz mešanog braka i išao je crkvu. Krštena kuma mu je bila iz Australije i jednom je došla da ga poseti. Igrali smo fudbal, a njemu se strašno piškilo. Došla je ta kuma i počela da ga grli jer ga nije dugo videla. Jasko je vikao da ga pusti i pritom se upiškio u gaće. Tako je Šonjo postao Pišonja. U početku mu je to smetalo, ali kasnije se navikao. On je pomalo i sam kriv za to, jer kad bi god neko u gradu viknuo: ‘Pišonja’, on bi se okrenuo i rekao ‘Majku ti...’”

Kazao je da mu je lakše bilo da ga zovu Pišonja nego Jasko. Žuga je bio penzionisani hrvatski vojnik, a od sredine devedesetih živeo je u Metkoviću gde se brinuo o staroj majci.

Jasko ili Pišonja poginuo je 1992. u Sarajevu. Juče mu se "negdje gore, gdje se smije mjesec žuti", pridružio i njegov stari prijatelj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: