Za­što su ko­mi­ča­ri naj­tu­žni­ji?

Depresija i drugi psihički problemi mučili su Pitera Selersa, Ričarda Prajora, Džima Kerija, Montipajtonovce, a Čarlija Čaplina su opisivali kao najnesrećnije ljudsko biće.

Život

Izvor: Izvor: J. Ka­va­ja / Politika

Nedelja, 17.08.2014.

08:31

Default images

Priča o tužnom klovnu koji šalom beži od sopstvene tuge ponovo je aktuelna posle tragične smrti glumca Robina Vilijamsa. Iako kažu da je to stereotip nasleđen iz komedije del arte, i da ne skrivaju svi zabavljači unutrašnji bol maskom sa osmehom, mnogo je slučajeva koji ga potvrđuju, piše Politika.

Čarli Čaplin je filmovima zasmejavao svet, a daleko od reflektora često je padao u očaj. Bilo je dana kada mu je svaki kontakt s ljudima stvarao bol, požalio se jednom novinaru koji ga je kasnije opisao kao nesrećnije i najstidljivije ljudsko biće koje je ikad sreo.

Crni komičar Ričard Prajor borio se s naletima depresije. Jednom je zamalo stradao kad se pod dejstvom alkohola zapalio udišući kokain nad plamenom. Piter Selers, urnebesni inspektor Kluzo, zabavljao je milione, a lični život mu je bio ispunjen emocionalnim problemima koje je pokušavao da reši raznim supstancama.

-- Pročitajte i Kad novac i slava ne izleče tugu --

Mnogi su ovih dana podsetili na reči Marka Tvena da tajni izvor humora nije radost već tuga. S tim se slaže i reditelj i scenarista Stanko Crnobrnja, reditelj koji je potpisao mnogo zabavnih emisija.

– Verovatno je, u suštini baš tako, jer kako bi rekao veliki karikaturista Čarli Šulc, sreća ne stvara humor. Nema ništa smešno u sreći. Tuga stvara humor. Gogolj je rekao da što duže, i što pažljivije, posmatramo smešnu priču to ona postaje tužnija. Najdirljivija od svih „komičnih” slika je, svakako, slika tužnog klovna. Humor, uopšte, pojavljuje se u tananom prostoru između onoga što pojedinac želi i onoga što može. Stoga mnogi misle da u humoru ima više logike nego u bilo čemu drugom. Jer humor jeste istina – smatra Crnobrnja.

Politikin sagovornik ističe da svaki put kada komičar ispriča vic, napravi geg, on instinktivno želi da ga publika voli.

– Komičari se plaše trenutka kada više nema smeha. Tada pred publikom stoji onaj nezgrapni dečak koga su ismejavali klinci iz ulice a koji je do tada bio sakriven debelim zastorima komedije i smeha. Mnogo je komičara kroz istoriju, koji su u životu, ali i u umetnosti, tragično završavali. I naš veliki komičar, Miodrag Petrović–Čkalja, koji je godinama zasmejavao milione Jugoslovena, umro je kao tužan i razočaran čovek. Danas, u Beogradu, ima jedno sokače koje nosi njegovo ime – podseća Crnobrnja. Ove godine je objavljena prva studija koja je potvrdila tezu o tužnom klovnu. Naučnici sa Oksforda su ustanovili da su komičari sposobni da zasmejavaju zbog „neobične strukture ličnosti”, sa crtama asocijalnosti i depresivnosti, i da možda postoji veza između kreativnosti i psihičke nestabilnosti. Nemaju, naravno, svi komičari ove crte, ali su kod njih učestalije.

Crnobrnja smatra da kreativci, češće nego drugi, dolaze u situaciju da sebi kažu: „Sve što volim je ili nelegalno, ili nemoralno, ili goji, ili je skupo, ili je nemoguće.” Tu nastaju nestabilnosti, ali i rešenja koja često porađaju velika umetnička dela.

Komičaru Stivenu Fraju postavljena je dijagnoza bipolarnog poremećaja kada je imao 37 godina, 1995. Dvanaest godina kasnije snimio je „Tajni život maničnog depresivca”, u kom se bavio bolešću i svojim životom. Džon Kliz, Džim Keri i Hju Lori javno su pričali o svojoj depresiji. Robin Vilijams je govorio o zavisnosti od kokaina i alkohola, često kroz šalu („kokainom vam bog poručuje da suviše zarađujete”), ali ne o depresiji.

Australijski komičar Riz Nikolson veruje da među zabavljačima ima mnogo psihičkih problema, iako ima onih kojima ne može da nađu nijednu „rupu u oklopu”.

„To jeste generalizacija, ali definitivno ima istine. Mnogo je depresije i anksioznosti, problema sa raznim supstancama. Postoji taj vic da smo svi mi prsli”, kaže za „Sidni moning herald” i otkriva još jedan razlog:

„Mislim da u komediji ima mnogo psihičkih bolesti, jer tu možete da funkcionišete s tim bolestima – i to prilično lako.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: