Petnica bez novca Ministarstva prosvete

Ministarstvo prosvete ukinulo je finansiranje Istraživačke stanice "Petnica", kaže direktor te ustanove Vigor Majić.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.06.2009.

18:18

Default images

Majić je novinarima rekao da se to dogodilo posle 25 godina, koliko ta ustanova za rad sa talentovanim đacima i studentima postoji, i upozorio da su dovedeni u pitanje letnji istraživački programi.

"Ministarstvo prosvete potpuno je obustavilo finansiranje naših obrazovnih programa, za šta nam je bilo potrebno 40 miliona dinara", objasnio je Majić.

On je dodao da su u Petnici, prema važećem planu finansiranja, od Ministarstva prosvete očekivali 24 miliona dinara, što je izostalo.

"To znači da ćemo morati da prekinemo realizaciju dobrog dela programa tako što ćemo letnje seminare i kampove, umesto krajem avgusta, okončati mesec dana ranije i otkazati sve što je planirano za jesen", naveo je Majić.

Prema njegovim rečima, u novonastaloj situciji pitanje je da li će ova ustanova moći da uđe u ciklus prijavljivanja učenika za programe u 2010. godini.

Majić je naveo da će rukovodstvo "Petnice" morati da nađe i novac za održavanje sedam objekata u Petnici i za plate 35 zaposlenih.

On upozorava da je "Petnica" u apsurdnoj situaciji jer se ovih dana privode kraju dogovori Vlade Srbije sa Evropskom investicionom bankom o nastavku izgradnje i proširenja kapaciteta stanice.

"Zaista je ironično ako započnemo proširenje smeštajnih kapaciteta, a u isto vreme obelodanimo da nemamo novca za programe. Ideja da treba davati pare za izgradnju, a zanemariti sadržaje, na našem primeru pokazuje svu svoju besmislenost", ocenio je Majić.

U Petnici se svake godina održi 140 programa, seminara, kurseva i kampova kroz koji prođe oko 2.500 darovitih učenika i studenata iz cele Srbije i zemalja regiona.

Ovu ustanovu su tokom 2008. posetili predsednik Srbije, Boris Tadić i potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku, Božidar Đelić, i najavili punu pomoć u njenom razvoju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: