Ni Srbin, ni Hrvat: Zašto je Ruđer Bošković u starosti uzeo francusko državljanstvo?

Ruđer Bošković bio je znameniti hrvatski naučnik poreklom iz Dubrovnika, tvrdi sajt povijesti.hr. Visoko školovanje stekao je u Italiji, a zatim je tamo proveo velik deo svog radnog veka, i to kao univerzitetski predavač i astronom.

Život

Izvor: B92

Petak, 09.12.2022.

14:09

Ni Srbin, ni Hrvat: Zašto je Ruđer Bošković u starosti uzeo francusko državljanstvo?
Foto: Profimedia

Bošković je bio član znamenitog Isusovačkog reda, čiji su pripadnici bili među najobrazovanijim ljudima u svetu tog vremena, i to ne samo iz teologije, nego i iz prirodnih nauka. Bošković se bavio matematikom, fizikom, astronomijom, geodezijom, građevinskom statikom, optikom te još i drugim naučnim disciplinama.

Na današnji dan Bošković je postao francuski državljanin, preselivši se u tu zemlju i dobivši od francuskog kralja zvaničnu ispravu o državljanstvu. Koji je bio kontekst tog Boškovićevog odlaska u Francusku? Naime, te 1773. godine opasnost se nadvila nad Isusovački red i pretilo mu je ukidanje. Bošković je nekud morao da ode iz Milana, u kojem je do tada delovao kao astronom i predavač. Jedno vreme razmišljao je i o tome da se vrati u rodni Dubrovnik i skrasi u njemu pod stare dane (bile su mu već 62 godine). Ipak, prijatelji su ga nagovorili da ode u Pariz.

Bošković je krenuo prema Parizu. Upravo uoči njegovog odlaska, papa je ukinuo Isusovački red. Tako je Bošković u Pariz došao kao bivši isusovac i trebalo mu je neko zaposlenje radi izvora prihoda.

Prijatelji u Parizu, koji su ga visoko cenili, osigurali su Boškoviću izvrsne uslove. Na današnji dan dobio je od kralja Luja XV. pisanu potvrdu o francuskom državljanstvu. Sledeće godine dobio je i vrlo unosan položaj, koji je kreiran specijalno za njega. Mesto se zvalo "direktor optike Francuske ratne mornarice" i donosilo je visoku platu. Dapače, plata i ugled bili su tako visoki, da su mu neki drugi francuski naučnici postali zavidni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: