Subota, 29.12.2012.

16:04

13 najčešćih bolesti pasa i kako ih lečiti

Iako većina pasa brzo po rođenju biva vakcinisana protiv raznih bolesti, nikada ne možemo potpuno zaštititi naše ljubimce od svih.

Izvor: B92

Default images

Kao i ljudi, životinje mogu oboleti od čitavog spektra bolesti od kojih su mnoge potencijalno smrtonosne. Zato je veoma važno na vreme ih prepoznati i započeti lečenje.

13. Kancer (Limfom)

Bolest: Limfoma je tip raka krvi koji nastaje mutacijom belih krvnih zrnaca.

Simptomi: Pojava čvorića na koži, neprirodan miris tela, rane koje ne zarastaju, naglo mršanje, gubitak apetita, kašalj, letargija, razni bolovi.

Ko je pogođen i zašto: Čak 50 odsto pasa starijih od 10 godina dobije kancer. To je ujedno i vodeći uzrok smrti pasa tog uzrasta. Najčešći tip raka je limfom ili tumor limfnih čvorova.

Za sada se češće pojavljuju kod zlatnih retrivera, boksera i bernskih planinskih pasa.

Kako sprečiti i lečiti bolest: Postoji mnogo uspešnih tretmana, uključujući i hemioterapiju za pse.

12. Nuklearna skleroza

Orin Zebest / Flickr.com
Bolest: Starenjem pasa povećavaju se vlakna tkiva koje čini sočivo, potiskujući starija, unutrašnja vlakna i menjajući im orijentaciju. Pošto sočivo onda nema prostora za širenje, sočivo postaje neprozirno i zamućeno, najčešće plavo zelene boje.

Simptomi: Zamućen izgled oka, teškoća u određivanju dužina i širina.

Ko je pogođen i zašto: Nuklearna skleroza češća je kod starijih pasa, uglavnom onih koji imaju više od sedam godina.

Kako sprečiti i lečiti bolest: Nema načina da se izleči nuklearna skleroza. Najbolje bi bilo da dobro brinete o vašem psu i prilagodite mu okruženje, kako bi se mogao služiti drugim čulima.

11. Šuga

Bolest: Šugu kod pasa uzrokuju sićušne grinje.

Simptomi: Ekstreman svrab, udubljenja na koži, crveni osip, gubitak dlake.

Ko je pogođen i zašto: Psi koji žive napolju su podložniji šugi. Sitne grinje koje ih napadaju mogu preživeti i do nekoliko dana na koži, pa je moguće da se zarazi i kućni pas u kontaktu sa nekim napolju.

Kako sprečiti i lečiti bolest: Trenutno ne postoje preventivne mere za šugu. Ipak, postoji nekoliko lekova koji je mogu lečiti. Obično je reč o proizvodima koji se direktno nanose na zahvaćeni deo kože.

10. Pseći kašalj

Bolest: Pseći kašalj je infektivni pseći traheobronhitis, veoma zarazna bolest respiratornih organa.

Simptomi: Suv kašalj, povraćanje, vodeni sekret iz nosa , pneumonija, groznica, letargija.

Ko je pogođen i zašto: Štenci i stariji psi sa slabijim imunim sistemom u riziku su od dobijanja psećeg kašlja. Psi koji vreme provode zajedno u zatvorenoj prostoriji podložniji su infekciji. Kao i prehlada, lako se prenosi sa psa na psa.

Kako sprečiti i lečiti bolest: Psa treba vakcinisati protiv ove bolesti.

9. Leptospiroza

Bolest: Ovu bolest izazivaju bakterije koje utiču na pse, ali takođe mogu inficirati čitav niz domaćih i divljih životinja, pa čak i čoveka. Organizam se prenosi zaraženim urinom i može dugo da preživi u vodi.

Simptomi: Gubitak težine, groznica, gubitak apetita, povraćanje, letargija, bol u zglobovima i mišićima, dijareja, krv u urinu.

Ko je pogođen i zašto: Bilo koja rasa pasa može biti zaražena leptospirozom, međutim, psi koji provode mnogo vremena napolju i u vodi u najvećem su riziku.

Kako sprečiti i lečiti bolest: Leptospirozu možete sprečiti pravilnom negom vašeg psa. Psi ne bi trebalo da piju vodu iz barica ili bilo kakave stajaće vode, niti da plivaju u jezerima. Oni mogu dobiti i vakcinu protiv ove bolesti, ako veterinar to preporuči.

8. Besnilo

chefjancris / Flickr.com
Bolest: Besnilo je zarazna, viralna bolest koja izaziva ludilo i konvulzije.

Simptomi: Glodanje atipičnih predmeta, groznica, napadi, paraliza, strah od vode, opuštena donja vilica, nemogućnost gutanja, neobična stidljivost ili agresivnost, povećano uzbuđenje, pojačano lučenje pljuvačke.

Ko je pogođen i zašto: Besnilo se prenosi kontaktom sa krvlju ili pljuvačkom zaražene životinje. Lovački psi ga češće dobijaju od drugih rasa.

Kako sprečiti i lečiti bolest: Vakcinacija protiv besnila je obavezna, a ne bi bilo loše i da držite svog ljubimca podalje od divljih životinja.

7. Lajmska bolest

Bolest: Lajmsku bolest izazivaju bakterije koje prenose krpelji.

Simptomi: Letargija, hramljanje, otečeni zglobovi, smanjen apetit, gubitak težine.

Ko je pogođen i zašto: Lajmskoj bolesti su podložni svi psi.

Kako sprečiti i lečiti bolest: Najefikasnija prevencija je da na psa nanesete sredstvo protiv krpelja.

6. Parvovirus

Bolest: Ova visoko zarazna virusna bolest manifestuje se u dva oblika – crevnom i srčanom. Napada ćelije poput onih koje oblažu organe za varenje.

Simptomi: Dijareja, povraćanje, dehidratacija, promenjen miris tela.

Ko je pogođen i zašto: Parvo može napasti pse svih uzrasta, ali je najčešći kod štenaca starosti od šest do 20 nedelja. Do sad je potvrđeno da su dobermani i rotvajleri podložniji od drugih rasa.

Kako sprečiti i lečiti bolest: Vakcinacija je ključ sprečavanja parvo virusa. Štenci bi trebalo da budu vakcinisani u šestoj, devetoj i 12. nedelji. Takođe, ne bi trebalo da izlaze napolje, sve do isteka dve nedelje posle poslednje vakcinacije.

Bolesni psi moraju biti odmah odvedeni veterinaru.

5. Štenećak

Bolest: Zarazna i ozbiljna virusna bolest čiji je uzročnik sličan virusu zauški.

Simptomi: Visoka temperatura, crvenilo očiju, vodenasti iscedak iz nosa i očiju, letargija, gubitak težine, dijareja, povraćanje, stalni kašalj.

Ko je pogođen i zašto: Štenećak se prenosi vazduhom i direktnim ili indirektnim kontaktom sa zaraženom životinjom. Napada pseće pljuvačne žlezde i limfne čvorove. Ako se ne leči, može napredovati u neurološko oboljejne. Najčešće ga dobijaju mladi, nevakcinisani psi.

Kako sprečiti i lečiti bolest: Lečenje ovih bolesti je ograničeno. Stopa smrtnosti od štenećaka je 50 odsto. To znači da je prevencija ključ. Vakcina protiv štenećaka smatra se bazičnom u veterinarskoj medicini.

4. Artritis

Bolest: Artritis je abnormalan, destruktivan proces u zglobovima koji smanjuje sposobnost kretanja psa i izaziva bolove.

Simptomi: Ukočenost posle pokreta, ograničeni pokreti, otok zglobova, teškože pri ustajanju, leganju, hodanju.

Ko je pogođen i zašto: Artritis mogu dobiti psi svih rasa, ali je češći kod onih krupnijih koji su skloni naslednim bolestima zglobova poput displazije kuka.

U te rase ubraja se oko 70 do 80 procenata pasa.

Kako sprečiti i lečiti bolest: Redovno vežbanje je ključno za smanjenje verovatnoće da pas dobije artritis, a važno je i na vreme primetiti simptome bolesti, jer se tada može efikasnije staviti pod kontrolu.

3. Infekcije ušiju

Bolest: Infekcije ušiju najčešće izazivaju bakterije.

Simptomi: Stalno češanje uva, trešenje glavom, gubitak ravnoteže, bol prilikom otvaranja usta.

Ko je pogođen i zašto: Psi sa dugim ušima, poput koker španijela su podložniji infekcijama ušiju. Otitis, kako se još zove ova bolest pogađa oko 20 odsto pasa.

Kako sprečiti i lečiti bolest: Najbolji način je čišćenje ušiju rastvorom po preporuci veterinara jednom nedeljno.

2. Giardijaza

Bolest: Giardijaza je crevna infekcija koju uzrokuje parazit giardija, inače stanovnik čovečijih creva.

Simptomi: Dijareja koja je mekana, masna i širi odvratan, jak smrad.

Ko je pogođen i zašto: Gotovo 50 odsto mladih štenaca i do 100 procenata pasa iz prihvatilišta dobije ovu infekciju. Gijardiju uglavnom izaziva gutanje zaraženih fekalnih materija.

Kako sprečiti i lečiti bolest: Dajte psu dovoljno čiste vode. Slonite njegove fekalije čim obavi nuždu i obrišite ga.

1. Gojaznost

BuzzFarmers / Flickr.com
Bolest: Pas koji je daleko teži nego što je normalno.

Simptomi: Dobijanje na težini, viška telesne masnoće, nemogućnost kretanja, dijabetes, artritis.

Ko je pogođen i zašto: Reč je uglavnom o odraslim psima, a naročito su podložni oni koji žive u kućama.

Kako sprečiti i lečiti bolest: Pas mora da jede zdravu i uravnoteženu hranu i redovno se kreće, kako bi se sprečila gojaznost. Ako je vaš pas gojazan, gubitak kilograma i povećana fizička aktivnost je moguća uz postepeno, ali redovno produžavanje šetnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

26 min

Podeli: