Utorak, 12.03.2019.

09:10

Kućni ljubimac nije za svakoga

Uzimanje ljubimca je ozbiljna obaveza koje ne bi trebalo tako lako i naprečac da se prihvatate.

Izvor: B92, petmagazine.rs

Kućni ljubimac nije za svakoga
Foto:gettyimages

Kada pomislite na termin "odgovorno vlasništvo", koje stvari vam padnu na pamet? Za neke to može da bude nešto uopšteno, kao što je briga o ljubimcu. Za druge, to može da bude nešto specifično kao što je dresura psa ili vođenje mačke kod veterinara na godišnji pregled. Iako ne postoji samo jedan „ispravan način” kojim bi se definisalo odgovorno vlasništvo, postoji nekoliko njegovih osnovnih komponenata.

1. Da li ste sposobni da zadovoljite potrebe ljubimaca?

Udomljavanje ljubimca se ne razlikuje mnogo od usvajanja deteta. Uzimate živo biće koje će od vas u potpunosti zavisiti. Naravno, velika razlika između ljubimca i deteta je ta što dete ipak na kraju postane samostalno, dok o ljubimcu morate da se starate do kraja njegovog života. Zato je uzimanje ljubimca ozbiljna obaveza koje ne treba tek tako da se prihvatate. Ukoliko vas dete moli da uzmete psa ili mačku, razmislite o tome da li je vaša porodica spremna da prihvati odgovornosti koje uz to idu.

2. Uradite domaći zadatak

Sa odgovornim vlasništvom trebalo bi da se upoznate pre nego što padnete na slatki mačeći ili kučeći pogled i udomite životinju, jer s vremenom možete da otkrijete da je njeno odgajanje izvan vaših emocionalnih, fizičkih i finansijskih sposobnosti. Ove životinje često završe u azilima ili još gore, žive u kući u kojoj su zanemarene ili nepoželjne. Pre nego što udomite ljubimca, morate da razumete šta je sve potrebno da bi životinja bila sigurna, zdrava i srećna. Morate da znate njene navike, tendencije i socijalno ponašanje i tako ćete najbolje odlučiti da li se to uklapa u vaš svakodnevni život. Ukoliko želite da udomite rasnu životnju, morate da istražite različite rase da biste bili sigurni da ste izabrali onu koja najviše odgovara vama i vašoj porodici.

3. Da li možete da priuštite kućnog ljubimca?

Hrana je tek jedan mali deo finansijske odgovornosti. Ukoliko udomite mače ili štene, oni moraju da se sterilišu/kastriraju i da se vakcinišu. Pored godišnjih pregleda, može da dođe do nesreća ili urgentnih situacija koje zahtevaju negu i veoma često mnogo novca. Da li ćete moći da priuštite ove neočekivane račune? Dodatni troškovi brige o starijim životinjama su često nešto o čemu ljudi ne razmišljaju kada uzimaju štene ili mače, ali one stare isto kao i mi i mogu da zahtevaju specijalnu negu.
Foto:gettyimages
4. Da li imate vremena za ljubimca?

Životinjama su potrebni interakcija, društvo i ljubav, kao što su im potrebni hrana i voda, ako ne i više. Ovo su stvari kojima se hrani duša. Iako njihov manjak možda nije tako očigledan kao manjak hrane ili vode, podjednako je bolan. Odgovorno vlasništvo znači i to da nikada ne bi trebalo da uzimate ljubimca tokom nekog stresnog perioda u životu ili tokom promena. Ali to isto znači da ukoliko dođe do ovakve situacije, moramo da pronađemo način da ljubimcu pružimo stabilnost. U zavisnosti od situacije, ovo može da znači da ćemo morati da zatražimo pomoć nekog člana porodice ili prijatelja, ili pansiona za životinje.

5. Vežbanje, socijalizacija i dresura

Ovo su tri osnovne komponente odgovornog vlasništva, pogotovo kad je reč o psima. Kod mačaka, situacija nije baš tako rigorozna, ali i njima je potrebna vežba i socijalizacija, a sigurno bi mnogi vlasnici mačaka voleli da mogu da izdresiraju svoje mačke.

6. Hranite ih kvalitetnom hranom

Odgovarajuća hrana je osnova dobrog zdravlja, kako za ljude tako i za životinje. Od svih aspekata odgovornog vlasništva, ovaj možete najlakše da obezbedite svom ljubimcu. Hrana bi trebalo da obezbeđuje esencijalne hranljive materije i sastojke koji su im potrebni da ostanu zdravi.

7. Obavežite se ljubimcu za ceo život

"Zauvek ste odgovorni za onog kog ste ukrotili", reče lisica iz "Malog Princa".

Veoma često kada bračni parovi odluče da prošire porodicu, otarase se ljubimca. Neretko možemo čuti i da je ljubimac u stvari bio samo zamena za dete i, onda kada dete dođe, nemaju više potrebu za njim. Osobe koje nemaju decu trebalo bi da pre nego što nabave ljubimca razmisle o svojim budućim planovima. Ukoliko su deca deo tih planova, trebalo bi da razmisle o tome da li će biti sposobni da se staraju o ljubimcu i da se druže s njim kada dođe dete. Ako je taj odgovor "ne", ili "možda ne", bilo bi veoma neodgovorno uzimati ljubimca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: