Zdravlje

Petak, 23.02.2024.

20:13

Retka i opasna bakterija pronađena u omiljenom srpskom specijalitetu VIDEO

U javnost je dospela informacija da je u Austriji petoro ljudi umrlo od posledica trovanja kajmakom, koji je jedan od omiljenih srpskih specijaliteta.

Izvor: B92

Retka i opasna bakterija pronađena u omiljenom srpskom specijalitetu VIDEO
Foto: ggw/Shutterstock

Njih šestoro imaće doživotne posledice. U ovom mlečnom proizvodu pronađena je smrtonosna bakterija listerija, a direktor mlekare koja ga je proizvodila osuđen je na 13 meseci zatvora.

Koliko je zapravo listerija opasna po zdravlje?

Listerija je retka, ali veoma opasna bakterija, koja u najtežim slučajevima može da bude i smrtonosna. Bakterija listerija može da se razvija na temperaturi nižoj od 0 stepeni Celzijusa, pa do 45 stepeni. To znači da može da se razmnožava i u frižideru, što je čini posebno opasnom.

Ova bakterija se retko nalazi, ali kada se pronađe može da izazove ozbiljne probleme. Kontaminacija je moguća i pre i posle termičke obrade hrane koja može biti kontamirana i u procesu pakovanja ili sortiranja. Dobra termička obrada, kuvanje i pečenje uništava bakterije. Hrana koja nije ohlađena na temperaturi frižidera, kao i ona koja se presporo hladila, izložena je povećanom riziku od umnožavanja bakterije.

U visoko rizičnoj hrani koja se čuva u frižideru, kao što su meki sir, sir od nekuvanog mleka, pašteta, dimljena riba, narezano meso, narezani suhomesnati proizvodi, prisustvo ove bakterije u bilo kom broju je značajno za javno zdravlje, jer postoji mogućnost za njen rast i razmnožavanje tokom skladištenja.

Postoje 2 klinička oblika listerioze:
  • Neinvazivni
  • Invazivni.


Neinvazivna listerioza je blaga forma bolesti, a simptomi uključuju dijareju, povišenu temperaturu, glavobolju i bolove u mišićima. Inkubacija je kratka (nekoliko dana).

Invazivna listerioza je ozbiljnije oboljenje koje se uglavnom javlja kod visoko rizičnih grupa populacije (trudnice, onkološki bolesnici, pacijenti koji imaju AIDS, pacijenti sa transplantacijom organa i druge osobe sa oslabljenim imunitetom, stare osobe i odojčad). Simptomi ove forme bolesti uključuju povišenu temperaturu, glavobolju, ukočen vrat, povraćanje, gubitak ravnoteže, a kod težih slučajeva mogu se pojaviti poremećaj svesti, konvulzije i paralize različitih mišića. Prosečna inkubacija je od jedne do dve nedelje, ali može biti u opsegu od nekoliko dana do 90 dana.

Dijagnoza listerioze se postavlja na osnovu kliničke slike i detekcije bakterije u krvi, cerebrospinalnoj tečnosti (likvoru), mekonijama novorođenčeta, kao i iz fecesa, povraćanog sadržaja, hrane ili stočne hrane.

Listerioza se leči antibioticima. Veoma je važno rano dijagnostikovati oboljenje i započeti sa terapijom.

Najbolji način prevencije listerioze jeste sprečavanje mogućnosti kontaminacije hrane tokom proizvodnje i obrade.

S obzirom na to da su mlečni proizvodi najkritičniji, ne možemo a da se ne zapitamo kako se kod nas kontroliše kvalitet i ispravnost kajmaka, ali i ostalih mlečnih proizvoda?

O tome ćete više saznati ako pogledate video-prilog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: