Koronavirus ne utiče samo na starije: Na meti su sada i mladi

Mlade osobe hospitalizovane zbog kovida 19 u podjednakoj su mogućnosti da im se stanje zakomplikuje kao i osobe starije od 50 godina, pokazali su rezultati istraživanja koje su radili istraživači sa sedam univerziteta u Velikoj Britaniji.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 16.07.2021.

09:38

Koronavirus ne utiče samo na starije: Na meti su sada i mladi
Foto: Shutterstock/okawa somchai

Četiri od 10 osoba između 19 i 49 godina imale su tokom lečenja problema sa bubrezima, plućima i drugim organima, prenosi BBC.

U istraživanje je bilo uključeno 73.197 osoba u 302 bolnice u Velikoj Britaniji tokom prvog talasa koronavirusa 2020. godine.

Rezultati istraživanja takođe pokazuju da su komplikacije češće kod muškaraca nego kod žena i učestalije su kod crnaca nego belaca.

Nakon teškog kovida i otpuštanja iz bolnice, jedan od troje pacijenata nije bio sposoban da brine o sebi, bez obzira na starosno doba, rasu ili pol.

"Poruka je da ovo nije bolest koja pogađa samo starije i ranjive", rekao je profesor Kalum Sempl, koji je vodio istraživanje.

On je dodao da kovid 19 nije običan grip i da su komplikacije primećene kod mnogo mladih osoba, a kod nekih je potrebno lečenje oštećenih organa i posle preležane zaraze.

Polovina ispitanika je imalo bar jednu komplikaciju tokom lečenja kovida 19.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: